Prezident Zeman v OSN nezahálí. Schůzky s prezidenty, i příprava na klíčový projev

20.09.2016 16:34

Zahájení 71. zasedání Valného shromáždění OSN, setkání s generálním tajemníkem a řada schůzek. Takový program čeká prezidenta Miloše Zemana v New Yorku, kde ve středu vystoupí s projevem.

Prezident Zeman v OSN nezahálí. Schůzky s prezidenty, i příprava na klíčový projev
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvě pardubického kraje

Prezident Miloš Zeman dorazil opět po roce na jednání Valného shromáždění OSN do New Yorku, kde chce burcovat ke koordinovanému a zničujícímu útoku proti tzv. Islámskému státu.

V New Yorku, kde je oproti České republice o šest hodin méně, se nejprve Zeman zúčastnil zahájení rozpravy Valného shromáždění, které otevřel svým projevem generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Ještě předtím zazpíval světově proslulý operní pěvec Andrea Bocelli árii Nessun dorma z Pucciniho opery Turandot.

Setkání s makedonským prezidentem

Před samotným začátkem oficiálního programu se Miloš Zeman stihl setkat s makedonským prezidentem Ďorge Ivanovem. Makedonii navštívil Zeman počátkem června letošního roku, podpořil zemi v její úspěšné snaze o obranu hranic před migrační vlnou a nabídl další pomoc z české strany.

Další setkání, které česká hlava státu obsolvovala ještě před začátkem jednání OSN, bylo s vatikánským státním sekretářem Pietrem Parolinem. O schůzce informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident opět pozval papeže Františka do České republiky,“ uvedl k tomu Ovčáček.

Zahájení valného shromáždění ODS. Andrea Bocelli zapěl árii Nessun Dorma z opery Turandot.

Zemanova návštěva USA se koná právě v době, kdy v Česku vyšel rozhovor na idnes.cz, kde prezident podpořil republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. „Kdybych byl americkým občanem, ano, volil bych Donalda Trumpa,“ sdělil Zeman v rozhovoru se šéfredaktorem MFD Jaroslavem Pleslem.

Před ostatními státníky s projevem vystoupí český prezident ve středu, těsně před půlnocí českého času. Podrobnosti o jeho chystaném projevu jsme shrnovali ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…