Prezident Zeman ve Vietnamu zrušil návštěvu pivnice. Zastoupil jej ministr Pelikán

06.06.2017 18:29

Prezident Miloš Zeman má za sebou první den státní návštěvy Vietnamu. Kvůli náročné dlouhé cestě z Prahy nakonec „proškrtal“ svůj program a zcela vypustil poslední večerní bod – návštěvu české pivnice, kde se měl setkat s krajany a s Vietnamci, kteří studovali v Česku.

Prezident Zeman ve Vietnamu zrušil návštěvu pivnice. Zastoupil jej ministr Pelikán
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zhruba šestnáctihodinový let do vietnamské metropole Hanoje vyčerpal všechny členy delegace, prezidenta pochopitelně nevyjímaje. Únava z cesty byla znát na všech a určitě tomu nepomohlo zdejší klima.

Teplota kolem 35 stupňů kombinovaná s vysokou vlhkostí a dusnem je pro člověka ze střední Evropy ubíjející. I proto se patrně prezident se svým týmem rozhodl, že vypustí poslední bod úterního programu. Miloše Zemana na recepci s krajany zastoupil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„Pan prezident se velmi omlouvá, že se nemůže kvůli svému náročnému programu zúčastnit. Má za sebou velice dlouhou cestu a rád by vás požádal o pochopení, že tu nemůže být s vámi. Požádal mě, abych vám vyřídil, ať si dnešní večer užijete,“ sdělil asi dvěma stovkám hostů český velvyslanec. Pozdravy od hlavy státu poté vyřídil také ministr Pelikán, který je součástí prezidentské delegace.

Recepce u příležitosti Zemanovy návštěvy se konala v pivnici Hoa Vien, kde jednak vaří vlastní pivo, ale také prodávají originální české plzeňské. Majitel restaurace, která je zařízená v českém stylu, provozuje ve své zemi ještě další čtyři obdobné podniky. V některých dokonce plzeňské pivo čepuje a na jídelním lístku lze nalézt tradiční guláš, bramboráky nebo bůček. Sám provozovatel podniku si podle svých slov Česko, ve kterém na konci 80. let osm let žil a studoval, zamiloval.

„Hospodské“ akce se zúčastnila i česká podnikatelká delegace, pro kterou bylo kvůli vysokému zájmu vypraveno druhé letadlo. Mezi byznysmeny do Vietnamu dorazili také expremiér Petr Nečas, bývalý ministr zahraničí Jan Kavan nebo exposlanec Věcí veřejných Petr Skokan. Delegaci „kapitánů průmyslu“ vede Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který misi pro podnikatele organizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…