Prezident nepřímo vyslovil pochopení pro výhrady Pavla k záměru Stropnického prosadit do čela Vojenské policie Kříže

07.02.2015 7:07

Prezident Miloš Zeman považuje medializaci sporu mezi ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) a náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem za projev nezralosti. Vyslovil ale nepřímo pochopení pro Pavlovy výhrady k tomu, že Stropnický zamýšlí do čela Vojenské policie prosadit Pavla Kříže. Prezident se v tomto smyslu vyjádřil v rozhovoru pro dnešní MF Dnes.

Prezident nepřímo vyslovil pochopení pro výhrady Pavla k záměru Stropnického prosadit do čela Vojenské policie Kříže
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prezident Miloš Zeman s chotí na návštěvě Ústeckého kraje

"Když se chlapi sejdou mezi čtyřma očima, tak si mohou vynadat. Ale nemají psát články do novin o tom, že to ten druhý neumí," řekl MF Dnes Zeman. Pavel nedávno v deníku Právo uvedl, že nechce být překážkou pro fungování armády. V souvislosti se svými spory s ministrem obrany poznamenal, že je v takovém případě připraven odejít.

Pavel kritizoval i nasazení vojáků k ostraze muničáku

V poslední době se se Stropnickým nebo vládou střetl Pavel například ve věci nasazení vojáků na ostrahu muničních skladů ve Vrběticích nebo právě při jmenování nového šéfa Vojenské policie. Do této funkce chce Stropnický prosadit právníka Pavla Kříže. Pavlovi se nelíbí, že se otázkou nezabývala personální rada, kterou sám Stropnický ustanovil. V opačném případě by se prý ministr včas interně dozvěděl všechny případné výhrady. "To se však nestalo. Jméno se velení armády dozvědělo z médií jen několik dní před projednáním ve výboru pro obranu, což je poslední úkon před jmenováním," napsal v Právu Pavel. Stropnický Pavlův článek nechtěl komentovat.

Prezident plánuje schůzku se Stropnickým, Pavlem i jeho nástupcem Bečvářem

Zeman dnešní MF Dnes řekl, že u případného jmenování Kříže velitelem Vojenské policie je problém. "Podle dosavadních regulí to má být dvouhvězdičkový generál. Kandidát pana ministra Stropnického je podplukovník. To znamená, že ho nejdřív musíte povýšit na plukovníka. No, tak to by snad ještě šlo. Ale pak už nastupuji já, protože prezident jmenuje generály. A já bych považoval za poněkud komické, kdybych v intervalu několika málo měsíců měl plukovníka povýšit na generála, notabene na dvouhvězdičkového," uvedl prezident. Dodal, že v blízké budoucnosti plánuje schůzku Stropnického, Pavla i Josefa Bečváře, který by se měl stát Pavlovým nástupcem v čele generálního štábu. Pavel totiž v létě odchází do čela Vojenského výboru NATO.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…