Prezident už profesory jmenovat nebude

22.05.2013 6:27

Ministerstvo školství návrh nového vysokoškolského zákona upravilo tak, aby profesory v budoucnu nejmenoval prezident. Uvedla to Mladá fronta Dnes, podle níž tak ministr Petr Fiala "vyslyšel volání univerzit", které popudilo, že Miloš Zeman nechce jmenovat akademika Martina C. Putnu profesorem.

Prezident už profesory jmenovat nebude
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu na II. sjezdu Rady seniorů ČR

Dnešní Lidové noviny píšou, že to samé chce ve vládě navrhnout vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). O podobě a osudu nového vysokoškolského zákona rozhodne Parlament, podle Peake ale to, aby profesory napříště jmenovali přímo rektoři, může být už ve vládní předloze. "Je škoda nechávat to až na Sněmovnu," uvedla v LN. Deník dodává, že ministerstvo chce novelu po vypořádání připomínek představit v druhé polovině června.

"Změnu jsme již dali do chystané širší novely vysokoškolského zákona, kterým se bude vláda zabývat v létě," cituje MfD mluvčího ministerstva Marka Zemana. Jmenování profesorů prezidentem je podle něj přežitek.

Prezident má dnes o sporu kolem jmenování Putny jednat jak s ministrem Fialou, tak s Václavem Hamplem, rektorem Univerzity Karlovy, která Putnu navrhla. Zeman své důvody pro nejmenování Putny přímo nesdělil, uvedl ale, že mu vadil Putnův transparent "Katolické buzny zdraví Bátoru" na přehlídce sexuálních menšin Prague Pride. Na podporu Putny se postavila řada akademiků, studentů i politici napříč politickým spektrem, obávají se ohrožení akademických svobod. Pokud by Zeman Putnu nejmenoval, šlo by o první případ, kdy hlava státu nerespektovala kandidáta na profesuru schváleného vědeckou radou univerzity.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…