Přežije vláda kvůli poslaneckým hypotékám? Možná

26.10.2012 14:21

Rozhodování o tom, zda vláda padne nebo ne, možná ovlivní také fakt, že mnoho poslanců ztrácí velmi vysoké hypotéky. Tím, že by vládu položili, by si pravděpodobně dost zkomplikovali situaci. Informuje o tom server iDNES.cz.

Přežije vláda kvůli poslaneckým hypotékám? Možná
Foto: VV
Popisek: Poslanec Michal Babák

Pokud by vládní balíček schválili a podpořili tím vládu jako takovou, do konce řádného funkčního období by si každý z poslanců mohl přijít na 1,5 až 2,5 milionu korun. S přihlédnutím ke skutečnosti, že mnozí z nich uvádějí v majetkových přiznáních mnohamilionové půjčky, by pro nezanedbatelnou část poslanců znamenal pád vlády a následné předčasné volby podstatnou ztrátu finančních příjmů.

Jak splatí miliony?

Příjem řadového poslance se nyní pohybuje od zhruba 84 tisíc korun až do asi 150 tisíc korun hrubého podle zastávaných funkcí a výše paušálu na dopravu, který se počítá podle vzdálenosti místa bydliště poslance od Prahy. Někteří zákonodárci ovšem dluží na hypotékách i několik milionů.

"Nejzadluženější jsou poslanci Věcí veřejných. Průměrná výše půjček, úvěrů a hypoték dosahuje mezi členy tohoto klubu téměř dvou milionů korun. Následuje TOP 09 s průměrem jeden milion korun na jednoho poslance. Naopak nejméně zadlužení jsou poslanci KSČM, v průměru méně než 160 tisíci korunami," řekl iDNES.cz analytik sdružení KohoVolit.eu Kamil Gregor.

Ze všech zákonodárců se k nejvyšší hypotéce upsal Karel Schwarzenberg. Napůjčoval si víc než třináct milionů korun. "Kromě platu ministra zahraničních věcí má ale velké množství vedlejších příjmů," vysvětlil Gregor. Hned po Karlu Schwarzenbergovi je druhým nejzadluženějším poslancem Michal Babák z Věcí veřejných. Jeho dvě hypotéky dosahují celkové výše přes deset milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…