Příbuzní ruského cara stojí za Putinem. Může to být nebezpečné, píše Luboš Palata

22.05.2016 15:48

Pokud se vám zdá, že je ruský prezident Vladimir Putin až příliš ambiciózní, pokud jde o jeho zábor ukrajinského Krymu, Luboš Palata v textu pro iDnes.cz upozorňuje, že by mohlo být ještě hůř. Kdyby chtěl Putin potěšit potomky cara Mikuláše II., kterého nechali komunisté zavraždit, mělo by se začít bát Polsko nebo Finsko.

Příbuzní ruského cara stojí za Putinem. Může to být nebezpečné, píše Luboš Palata
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Takřka před sto lety komunisté brutálně zavraždili ruského cara Mikuláše II. i celou jeho rodinu. Přesto po světě chodí dost dalších potomků rozvětvené carské rodiny, která se pře o to, kdo by dnes mohl mít nárok na trůn, pokud by snad Vladimir Putin obnovil monarchii, čehož se od někdejšího agenta KGB zřejmě nedočkáme.

Nejuznávanějšími kandidáty na trůn jsou velkokněžna Marie Vladimirovna s carevičem Georgijem Michajlovičem. Oba nedávno dorazili na ukrajinský poloostrov Krym, kde měla carská rodina před svým pádem několik luxusních sídel. „Návrat Krymu mezi ruská výsostná území byl nutný a je v souladu se zákonem,“ říká velkokněžna. „Je naprosto jasné, že jde o nezvratný krok, ať už bude Moskva čelit jakýmkoli sankcím,“ uvedla už krátce po obsazení Krymu v roce 2014.

Celý text najdete zde

Carevič Georgij Michajlovič k tomu dodává, že má carská rodina s Putinem velmi dobré vztahy. Váží si ho prý za to, jakým způsobem dokáže spravovat tak velkou zemi, jakou je Ruská federace.

Luboš Palata k tomu ovšem přidává jedno varování. Kdyby Putin chtěl obnovit velikost Ruska dokonce v carských hranicích, jestliže by chtěl např. příbuzné Mikuláše II. potěšit, mohl by zajít mnohem dál než jen na Ukrajinu. „Poslední ruský car Mikuláš II. byl totiž také králem polským a velkoknížetem finským. Ruské impérium za jeho vlády tak zaujímalo ještě větší rozlohu než pozdější Sovětský svaz a ruský car vládl i třeba v Helsinkách či Varšavě,“ připomíná varovně Palata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…