Přijel jsem do Japonska v hrozně důležité době, oznámil v Tokiu Sobotka. A podpořil EU

27.06.2017 18:07

Premiér Bohuslav Sobotka dnes při setkání se svým japonským protějškem Šinzóem Abem v Tokiu podpořil rychlé uzavření dohody mezi Evropskou unií a Japonskem o strategickém partnerství a dohody o volném obchodu mezi oběma stranami. S Abem diskutoval také o rozšíření hospodářských vztahů Japonska a České republiky. Podle Sobotky se nyní dojednává mimo jiné memorandum mezi Japonskem a ČR v oblasti obranného průmyslu.

Přijel jsem do Japonska v hrozně důležité době, oznámil v Tokiu Sobotka. A podpořil EU
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

„Premiér Abe dnes podpořil uzavření tohoto memoranda a já si myslím, že tady v Japonsku by mohla být příležitost pro české firmy v oblasti obranného průmyslu z hlediska jejich dodávek do Japonska,“ řekl Sobotka. Informuje o tom ČTK.

Český premiér na tiskové konferenci po schůzce obou premiérů, která se konala několik hodin po příletu předsedy české vlády do Japonska, nastínil i další oblasti možné spolupráce obou zemí. „Domnívám se, že tady existuje perspektiva spolupráce v oblasti nových technologií, v oblasti vědy a výzkumu, letectví, energetiky, zdravotnictví nebo třeba v oblasti informačních technologií,“ uvedl.

Připomněl také, že ačkoli Japonsko patří k největším investorům v ČR, od návštěvy Jiřího Paroubka v roce 2005 v Japonsku nebyl žádný český premiér. „Dvanáct let tu v Japonsku nikdo nebyl, já to považuji za velký paradox, protože Japonci jsou druzí největší investoři v Česku, nejvíce investic po Německu do České republiky od jejího vzniku přišlo právě z Japonska. Japonské firmy u nás zaměstnávají kolem 50 000 lidí a je to všechno v průmyslu, takže pro nás je důležité posílení průmyslové spolupráce,“ prohlásil. „Je důležité, aby přišly také výzkum, vývoj, inovace, abychom spolupracovali s Japonskem v oblasti technologických změn, které se týkají robotizace, digitalizace,“ dodal.

Výhodnější podmínky pro investory by měly přinést připravované dohody mezi Evropskou unií a Japonskem. „Přijel jsem do Japonska v době, která je hrozně důležitá pro vztahy mezi Japonskem a Evropskou unií. Je snaha urychlit práce na dohodě o strategickém partnerství mezi Japonskem a EU, současně by se měla uzavřít dohoda o volném obchodu mezi Japonskem a EU. V tuto chvíli probíhají klíčová vyjednávání a já jsem dnes využil příležitosti, abych podpořil při jednání s premiérem Abem uzavření této dohody,“ konstatoval Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…