Přijeli Juncker, Tusk, Mogheriniová do Kyjeva. Porošenko se lámal v pase... Ale někdo jim to zkazil. Čtěte

13.07.2017 14:05

V Kyjevě se jedná o osudu Ukrajiny. Summitu EU–Ukrajina se účastní špičky evropské i ukrajinské politiky. Vyjednávání prý komplikují opět Holanďané.

Přijeli Juncker, Tusk, Mogheriniová do Kyjeva. Porošenko se lámal v pase... Ale někdo jim to zkazil. Čtěte
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě se jedná o budoucnosti vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Summitu EU – Ukrajina, který se koná mezi 12. a 13. červencem, se mimo prezidenta Porošenka účastní i předseda Evropské rady Donald Tusk, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a „ministryně zahraničí EU“ Federica Mogheriniová.

 

Ještě před samotným zahájením summitu všech 28 členských států EU formálně schválilo Asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou, která je posledním krokem v ratifikačním procesu, jenž v posledních letech vyvolal mnoho sporů, a to jak na Ukrajině, tak v Rusku i v některých členských státech EU.

 

Dohoda, která má výrazně posílit vzájemné vztahy mezi EU a Ukrajinou, nabude platnost 1. září tohoto roku. 

 

Původně mělo k podpisu dohody dojít již v listopadu roku 2013, nicméně tehdejší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč pod tlakem Moskvy se rozhodl od dohody odstoupit, což vyvolalo masové protesty napříč celou Ukrajinou a později i pád jeho vlády. 

 

Současný prezident Ukrajiny Petro Porošenko dohodu podepsal již v červnu roku 2014. K její ratifikaci ovšem nedošlo, jelikož se proti ní v rámci referenda vyjádřilo přes 60 % Holanďanů. 

 

V prosinci téhož roku zmírnila obavy svých občanů holandská vláda, která se v rámci vyjednávání s ostatními členy EU domohla uznání právně závazného dodatku k Asociační dohodě s Ukrajinou, podle kterého dohoda nedává Ukrajině automatické právo na členství v EU, a ani jí negarantuje vojenskou pomoc. 

 

V této podobě Holandsko ratifikovalo Asociační dohodu s Ukrajinou v červnu letošního roku poté, co ji schválily obě komory parlamentu. 

 

Právě na současně probíhajícím summitu v Kyjevě má dojít k formálnímu předání zprávy a zkompletování ratifikačního procesu. 

 

Ještě před zahájením summitu ukrajinský prezident Porošenko prohlásil, že 1. září roku 2017 započne „kvalitativně nová fáze naší cesty do Evropské unie“. 

 

Spolupráce mezi Evropskou unií a Ukrajinou dala mnohým Ukrajincům, zejména v posledních měsících, naději na kompletní evropskou integraci. Minulý měsíc získali Ukrajinci možnost cestovat do zemí schengenského prostoru bez nutnosti vízové povinnosti. Na začátku tohoto týdne pak členské státy EU ratifikovaly ekonomickou dohodu s Ukrajinou. 

 

Opět Holanďané 

 

Při středečním setkání na summitu v Kyjevě podle slov nejmenovaného evropského diplomata došlo po čtyřtýdenním vyjednávání k problému spojenému s „frázováním závěrečné zprávy summitu“, uvádí s odkazem na evropského diplomata, který si přál zůstat v anonymitě, deník Politico

 

Námitku údajně vznesli opět Holanďané, kterým se nelíbí konkrétní pasáž v záverečné zprávě ze summitu, ve které se píše, že „Evropa uznává přání Ukrajiny vstoupit do Evropské unie“.

 

Tiskový mluvčí holandské vlády tuto informaci prozatím nepotvrdil, uvádí Politico. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…