Přijetí eura: Niedermayer nadšen, v ODS odpor

02.01.2024 18:31 | Monitoring

Prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu prohlásil, že Česko musí konečně začít dělat kroky k přijetí eura. Podle očekávání tím vyvolal vášnivé diskuse, kdy lidé na jedné straně připomínají, že jde o závazek členských států EU. Podle ekonomických dat ale na druhou stranu například Slovensku přijetí eura ekonomicky nijak nepomohlo, spíše naopak.

Přijetí eura: Niedermayer nadšen, v ODS odpor
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Lukáš Kovanda

Pavel ve svém novoročním projevu kromě jiných témat přišel s návrhem, aby se Česko začalo soustředit na přijetí eura. Je podle něj nutné připomenout si závazky, které jsme při vstupu do NATO a EU dobrovolně přijali. „Prvním jsou výdaje na obranu země. Ten letos po dlouhé době opět plníme. Druhým je přijetí společné evropské měny. Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuse o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ konstatoval Pavel.

Shoda na přijetí eura ovšem nepanuje ani mezi politiky, ani odborníky a ekonomy. Zástupci TOP 09 mají požadavek přijetí eura jako jeden ze svých základních politických cílů, a tak nepřekvapí, že je prezidentova výzva potěšila.

„Za českou skepsí k euru stojí řada vlivných politiků. Klaus, Zeman, Babiš. Je ostuda, že další pak ztratili odvahu za přijetím eura stát. Nyní se situace aspoň trochu mění. Je skvělé mít v politice lidi, kteří se neřídí jen aktuálními průzkumy. Takže opět: Díky, pane prezidente,“ napsal na síti X Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

 

 

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa říká, že Pavel pouze vyzval, aby naše země plnila své závazky. „Česká republika se zavázala mezinárodními smlouvami euro přijmout, navíc více než 70 % občanů eurozóny je s používáním eura spokojeno, je tedy namístě předpokládat, že spokojeni budou i Češi. Prezident tedy jen dělá svoji práci, když požaduje, aby stát plnil své sliby a zároveň přinesl svým občanům něco užitečného,“ sdělil Peksa pro ParlamentníListy.cz.

S tím souhlasí i komentátor Petr Honzejk, podle nějž jsme se jednou zavázali euro přijmout, a tak musíme učinit a neřešit, zda je pro to ekonomicky vhodná doba. „Na debatě o euru mě nejvíc zaráží, že se vede primárně o tom, jestli euro pomůže ‚teď‘. Společná měna přece není o ‚teď‘, není to nějaký deštník, který si buď vezmeme, nebo nevezmeme kvůli momentálnímu počasí. Je to dlouhodobý projekt, který přesahuje každodenní politické účetnictví a je mimo jiné vyjádřením příslušnosti k určitému civilizačnímu okruhu,“ uvedl Honzejk.

 

 

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) takové vysvětlení ale nechápe. „Aha. Tedy např. Švédsko, Dánsko, Švýcarsko, Velká Británie nepatří do stejného civilizačního okruhu jako my. To je ovšem revoluční zjištění. Měl byste o tom napsat nějakou úvahu,“ reagoval na Honzejka.

 

 

Odmítavě se k euru navíc staví značná část ODS, takže shoda na přijetí eura nepanuje dokonce ani v pětikoalici. „Tento názor nesdílím. Je dost času na důkladné zvážení,“ konstatoval stručně a jasně senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Ještě větší odpor pak lze zaznamenat od zakladatele ODS, bývalého prezidenta Václava Klause. Ten na čtvrtek svolává k tématu tiskovou konferenci.

Politicky je tedy přijetí eura nejasnou záležitostí, z ekonomického hlediska podle ekonoma Lukáše Kovandy smysl nedává, jak ukazuje příklad Slovenska. „Jak Slovensku pomohlo euro, kterým platí od roku 2009, k zahraničním investicím? Posuďte sami. Mezi lety 2010 a 2022 narostly na Slovensku přímé zahraniční investice na obyvatele o 9 %, zatímco v Česku o 57 %. Přitom před přijetím eura, v letech 1998 až 2010, rostly na Slovensku přímé zahraniční investice výrazněji než v Česku. Slovensko se navíc potýká s jedním z největších odlivů mozků v EU. Talenty ze země přitom utíkají nejčastěji nikoli do eurového zahraničí, nýbrž do bezeurového Česka,“ upozornil Kovanda.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Uďa byl jeden z těch, co z Tošovským zašantročili naše zlato, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 02.01.2024 19:20:25
a vyměnili za bezcenné německé dluhopisy, bodejť by nehoroval pro euro, když v sejfech v ČNB máme akorát myši. Vzpomínáte na nápis na socialistických bankovkách: " Bankovky sú kryté zlatom a ostatními aktívami Štátnej banky československej" ? Teď jsou kryty jen hromadou řečí a prahnutím po ojru. Koruna prý po Pávkově projevu padá. Toho člověka nám byl čert dlužen. Vždycky, když něco pustí z huby, vynoří se průser.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…