Primář ze sněmovny promluvil o trestu smrti: V medicíně se zhoubný nádor také odstraňuje trvale

13.09.2014 11:08

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Schodek státního rozpočtu "jen" sto miliard korun. Úspěch, nebo prohra? Co o tom míní dva muži opačného politického spektra, kteří se pravidelně setkávají v názorové aréně svých komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. A jak se dívají na opět procitnuvší hlasy volající po trestu smrti?

Primář ze sněmovny promluvil o trestu smrti: V medicíně se zhoubný nádor také odstraňuje trvale
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

Vláda schválila rozpočet pro příští rok se schodkem 100 miliard korun. Mají růst důchody a platy některých státních zaměstnanců. Ovšem - mají to občané vnímat jako úspěch? Nejprve se k tématu vyjádřil poslanec ČSSD Jiří Koskuba. Jako původním povoláním lékař připomněl, že není ani ministr financí, natož premiér.

„Nicméně v mém oboru, medicíně, je běžné, že nemoc lze účinně léčit teprve tehdy, známe-li její příčinu. Každému soudnému člověku je jistě jasné, že to věčné zadlužování státu není normální. Že je to cesta do pekel. Avšak  to bohužel neplatí jenom pro ČR. To abychom byli spravedliví. Co peníze nejsou podloženy drahými kovy, řada zemí a populistických politiků jde touto cestou. Včetně velmoci za mořem, co se považuje za první mezi rovnými. Papírky se totiž tisknou tak snadno. V tomhle nám tedy ta stará Čína moc nepomohla. Nejde však jenom o to, že se tak děje, podstatnější je, proč se tak děje. V tom vidím jádro pudla. Přitom každá mince má dvě strany. Čím bohatší lid, tím bohatší stát. Funguje-li však tak, jak má. Není-li toliko dojnou krávou pro vybrané skupiny vyvolených,“ řekl ParlamentnímListům.cz Koskuba.

Někdy se ztrácí miliardy, co pak chybí jinde právě díky státním zaměstnancům, upozornil Koskuba

Poukázal pak na to, že minulý týden ve svém komentáři použil přísloví „přej a bude ti přáno“. Tehdy sice v poněkud jiných okolnostech (státní služba a služební zákon), avšak nyní vysvětlil, proč to připomněl.

„Myslel jsem to vážně. Nehodlám proto zpochybňovat po letech alespoň trochu patrné navýšení penzí. Ani v rámci rádoby úspor před časem okleštěných platů hasičů či řadových policistů v ulicích - a nejen jich. Zaslouží si to. Ale nemohu nevidět, že právě díky mnohým státním zaměstnancům na všemožných postech se vytrácí ty podstatné miliardy, ze kterých by to vše šlo zaplatit i bez dalšího zadlužování. Dokud se tohle doopravdy nezmění, nelze o žádném úspěchu mluvit. Je mi líto,“ shrnul první téma pravidelného komentáře uplynulých dnů poslanec ČSSD.

Kubera: Je třeba se ptát, kolik ten dluh České republiky skutečně je

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery je dobré si připomenout to, že se vláda chystá v dohledné době vydat další dluhopisy, a to zhruba 600 miliard korun. „Jak vysoký tedy ten náš státní dluh vlastně je? Já vím, že na internetu je k dohledání kalkulačka, která to ukazuje každou minutou, ale proto je třeba vědět, že my se ke splacení našeho dluhu – tedy té základní jistině - zřejmě nikdy nedostaneme. Stále splácíme úroky a ty se navíc neustále zvyšují. Hovořit tedy o tom, že se dá za úspěch považovat schodek státního rozpočtu 100 miliard, je tedy zcela mimo,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Upozornil pak i na to, že splatnost zmiňovaných dluhopisů je až za tak dlouhou dobu, kdy i současný ministr financí Andrej Babiš bude mrtvý. „I to je přece podivné, ne? Ovšem jestliže se o tom úspěchu mluví proto, že díky tomu schodku v rozpočtu bude na to navýšit platy třeba státním zaměstnancům, tak i tuhle radost musím trochu pohanit. Ono je přece jasné, že ty platy budou navýšeny jen na úkor toho, co bude v budoucnosti – to si ti lidé neuvědomují?“ ptá se Kubera. Jak je z jeho reakce patrné, on v dluhu, ani jeho výše, kterou se zavazuje vláda nepřekročit v příštím roce, nadšený není.   

Volání po přísnějších trestech – včetně trestu smrti

V souvislosti se smrtí malé školačky se opět objevily hlasy, zda by se neměl v trestním právu objevit opět i trest smrti. Mimo jiné například poslanec Jaroslav Foldyna zmínil na sociální síti to, že je prostě jiná doba, než jaká byla v okamžiku, kdy se trest smrti zrušil. Je to samozřejmě emotivní otázka a zřejmě spíše hypotetická, nicméně řada občanů o ní bude zcela jistě nyní možná i delší čas přemýšlet. Jaký názor sdílí oba politici?

„Nemohl jsem tuto tragédii nezaznamenat. Není bohužel ani první a zřejmě ani poslední. Hluboce se mne dotkla. Jako každá podobná. Ale jistě jenom málokdo si umí představit to neskutečné zoufalství a bezmocnost, které si musí prožívat ti tragédií osobně zasažení. O to je pak smutnější, že cokoliv podobného vždy vyvolá emoce a následné diskuze. I o trestu smrti. Jenže potom vše zase zapadne, květiny zvadnou, svíčky vyhoří a jede se dál močálem podle černých skal. Považoval bych proto za krajně nevkusné si na něčem podobném přihřívat politickou polívčičku. Ale opravdu nikdy jsem svůj poměrně konzervativní pohled na svět neskrýval,“ přiznal Koskuba.

Jak dodal, dokonce rozuměl heslu lidovců „třikrát a dost“ daleko ochotněji než tomu využívanějšímu „buďme při tom“.

V medicíně se zhoubný nádor trvale odstraňuje. Ani ve společnosti by to nemělo být jinak - je mi líto

„Zločin a trest by neměl být toliko název slavného románu. Tak by měla fungovat i dnešní společnost. Nikdy jsem moc nepochopil, proč je dnes náhle tolik starostí hlavně o práva zločinců. Proč třeba neexistuje u trestanců pracovní povinnost. Na druhé straně utrpení obětí či pozůstalých po nich se bere ‚toliko‘ jako jistá daň za demokracii. Přitom stejnou společností, která by nás zdravotníky klidně nechala legálně zabíjet pacienty. Popravit i bestiálního však sama nemá odvahu. Chápu, že se lidé bojí bolesti, utrpení. Že si mohou přát nějak důstojně to ukončit. Ale minimálně stejnou bolest, utrpení a zoufalství však prožívají i oběti těch nejhorších trestných činů. Jejich blízcí, pozůstalí. Trvale poznamenaní jsou i ti, co přežijí. I bez zmrzačení. V medicíně se vždy, pokud je to jenom možné, snažíme zhoubný nádor trvale odstranit. Nemyslím si proto, že ve společnosti by tomu mělo být jinak. Je-li zajištěn spravedlivý soud. To není žádná krutost, to je nezbytnost. Jistota,“ konstatoval Koskuba. Poznamenal ještě, že to ostatně není tak dlouho, co byl údajně na doporučení znalce jistým soudcem předčasně propuštěn těžký zločinec. Údajně napravený.

„Tento omyl až naprosté selhání stál v následných hodinách život pěti nevinných lidí. Než byl ten grázl definitivně zneškodněn. Přestože jim nikdo již život nevrátí a ctím nezávislost soudů, za toto by dotyční měli jednoznačně nést svou odpovědnost! Stejně jako soudce, který jedenáctkrát vyslovil zákaz řízení gaunerovi, který nedávno opět zfetovaný za volantem zabil mladou policistku. Nu a ty věčné diskuze o přiměřené obraně raději ani nezmiňujme. Pochybuji však, že se něco v nejbližší době změní. Není vůle. Na to je naše současná společnost příliš zbabělá. Většina zřejmě doufá, že jim se tohle nestane. Podle mne je to chyba. V jistých případech trest smrti není přežitkem. Proto bych zvedl ruku ‚pro‘, omlouvám se. Právě ve jménu slušnosti, práva a samotného života. Pouhá slova soustrasti totiž nestačí,“ zakončil komentář pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE

Kubera: Ta debata kolem trestu smrti je naprosto zbytečná, protože…

I senátor ODS Jaroslav Kubera příběh vraždy malé školačky sledoval. „Je to samozřejmě velmi smutné, ale nedá se tomu, aby se tak dělo, zabránit. Nikde ve světě – všude se sem tam něco podobného odehraje a recept, jak to změnit, zkrátka není. Pokud se objevují hlasy o tom, že by měl být obnoven trest smrti, tak musím připomenout, že by tomu muselo předcházet vypsání referenda o vystoupení ČR z Evropské unie a pak bychom možná trest smrti obnovit mohli. Jelikož to ale nikdo ani nenavrhl, a je to přitom jediná cesta, jak by se k takovému rozhodnutí dalo dojít, považuju takovéto debaty za zbytečné – i když chápu, že pokaždé, když se něco takového stane, znovu začínají,“ shrnul druhé téma komentáře i Jaroslav Kubera.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…