Primátor Svoboda by šel do vedení ODS. Když bude vyzván

17.09.2011 16:34

Pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi se logicky moc nezamlouvá návrh ministerstva financí, který by podpořil menší města na úkor těch velkých. Pokud projde, Svoboda odmítá možnost stavby metra či nové čističky odpadních vod.

Primátor Svoboda by šel do vedení ODS. Když bude vyzván
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda

Podle nového návrhu ministerstva financí, které chce zvýšit podporu malých obcí, by Praha přišla o více než dvě miliardy korun. „Město by mělo dohromady asi o osm miliard méně, což už je samozřejmě suma, která by znamenala, že by Praha musela zastavit některý ze svých programů," řekl v rozhovoru pro iDnes.cz pražský primátor Bohuslav Svoboda.

„Určitě bychom museli zvažovat výstavbu metra, otázky týkající se čističky odpadních vod. Museli bychom uvažovat i o tom, co udělat s jízdným v městské hromadné dopravě," vypočítává Svoboda.

Sledujeme téma: Rozpočtové určení daní

Popírá, že by metropole dostává 4,5krát více peněz na obyvatele než malé obce. „Praha je zároveň město i kraj, ale žádné krajské peníze na rozdíl od jiných krajů nedostává. Respektive to, co dostává, je úplně nepatrný zlomeček. Když si porovnáte, co Praha dostává, a co musí financovat, tak Praha má ve skutečnosti jen 2,5násobek oproti té nejmenší obci," vyvrací tvrzení.

Související: Praha dostává 30 tisíc na hlavu, menší obce čtvrtinu, zlobí se Polčák

Podle návrhu TOP 09 by se u Prahy a dalších tří největších měst, Brna, Ostravy a Plzně, snížil tento násobek na číslo 3. Ani toho ale prý Praha nedosahuje, tvrdí Svoboda.

Co se týče jeho možné kandidatury do vedení ODS, o čemž se dost spekuluje, Svoboda to nevyvrací. „Můj pohled na to je, že jsem přesvědčen, že by Praha měla mít své zastoupení ve vedení strany. A o to se jistě pražská ODS bude snažit. Pokud k tomu budu vyzván, jistě nebudu říkat ne. Ale je to na vedení pražské ODS," dodal.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

17:10 Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

Mezinárodní politika definovaná jedním objetím. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ukončil státní n…