Primátorka Liberce: Milenka premiéra de facto řídí stát a ovládá tajné služby

17.08.2013 14:09

„Kolem vrcholných představitelů státu létají stamilióny korun, kilogramy zlata a ještě se tváří, že boj proti tomu je ohrožením demokracie." Primátorka Liberce je znechucená, kam česká politika došla. Co ji ale do politiky vedlo, jaké jsou její cíle a jak se jí je daří naplnit? Během září přejdou městské lázně do správy kraje. Co konkrétně to pro město znamená a jak se k převodu staví ona sama? Nejen o tom, ale i o sankcích, které městu hrozí kvůli administrativnímu pochybení při čerpání dotací, jsme hovořili s Martinou Rosenbergovou.

Primátorka Liberce: Milenka premiéra de facto řídí stát a ovládá tajné služby
Foto: Liberec.cz
Popisek: Martina Rosenbergová, jediná sociálnědemokratická primátorka

O korupci jsme spolu hovořili pár měsíců před tím, než způsobila pád Nečasovy vlády. Jak nyní vývoj ve vrcholné politice vnímáte vy osobně? A jak podle vás dopadnou předčasné volby?

Jsem zklamaná a hlavně znechucená, kam česká politika došla. Vím, že náš politický systém není ideálem, vždyť jej teprve tvoříme, ale děsí mne způsoby a nástroje, jaké k tomu používáme. Lidé jsou frustrováni, nemají práci ani jistotu, co bude další den. Ekonomice se nedaří, nezaměstnanost roste, firmy krachují a odpovědní politici za nastalou situaci odmítají nést odpovědnost a ještě se cítí oběťmi. Milenka premiéra de facto řídí stát, ovládá tajné služby a kolem vrcholných představitelů státu létají stamiliony korun, kilogramy zlata a ještě se tváří, že boj proti tomu je ohrožením demokracie.

Korupce tu podle vás byla vždy a vždy bude. Co ale podle vašeho názoru nejvíce korupčnímu prostředí v ČR nahrává? Jaký nástroj v boji s korupcí podle vás Česká republika postrádá?

Těch faktorů je mnoho. Lidská lhostejnost, nízká míra politické vyspělosti politiků, slabá participace lidí na veřejné správě, cílené úniky informací od orgánů činných v trestním řízení, politická nevyzrálost některých stran či jedinců. Nedodržování zákonů a velmi slabá úroveň jejich vymáhání. Příliš prázdných míst a skulinek v zákonech, rozbujelá byrokracie, která již neumožňuje kontrolu. A pak ten nejdůležitější faktor, a to je lidská slabost a nenasytnost. 

Primátorkou jste první období. Co vás osobně do politiky vedlo a do jaké míry se naplnila vaše očekávání?

Do politiky jsem vstoupila z důvodu nesouhlasu se státní politikou v sociální sféře. Měla jsem vzácnou příležitost pocítit zblízka, jak těžký život mají u nás zdravotně postižení a jak jim ho stát ještě neustále ztrpčuje. Zažila jsem to, co politikům při řešení této problematiky chybí – osobní životní zkušenosti, a měla jsem pocit, že bych věděla, jak to dělat jinak. Snažila jsem se bojovat z pozice matky, ale to je v naší zemi strašně málo. Blaho mých dětí mě naučilo neústupnosti, a proto jsem si řekla, že to, co nedokážu jako matka, zkusím dokázat jako politik.  Nyní mohu něco ovlivnit díky podpoře lidí kolem mne, respektive voličů. Jsem jim za podporu vděčná, ale nakonec jsem se musela, vlastně díky zásahu osudu, věnovat také jiným věcem, než je sociální oblast, na kterou ale nezapomínám. Zásadním problémem České republiky jsou špatné sociální zákony, které nejenže kašlou na potřebné a ještě jim mnohdy ztěžují život, zatímco k těm, kdo mají nataženou ruku bez skutečného důvodu a potřeby, je stát vstřícný a štědrý. Pravicová vláda posledních let opakovaně tvrdila, že sociální stát je téměř sprostý termín. To musíme napravit, musíme rehabilitovat tento pojem a musíme lidem vysvětlit, že schopnost soucítit s druhými, podporovat je a dělit se s těmi, kdo nemají v životě tolik štěstí jako my, je projevem vyspělosti společnosti.

Co považujete za své největší úspěchy? A jak se za dobu Vašeho primátorství proměnil chod radnice?

Od začátku zdůrazňuji tři hlavní cíle. Stabilizaci rozpočtu, boj proti korupci a otevřenost úřadu. Liberecká radnice se stala transparentním úřadem, který má přijaty zásady protikorupční strategie, řídí se jimi a naplňuje je. Nebylo to snadné, především přesvědčit mnohé kolem mne, že to má smysl, že transparentnost je prvním krokem k veřejné kontrole, která je zase nejlepším obranným mechanismem proti korupci. Když dnes vidím výsledky našeho úsilí, tak mám pocit, že to za to stálo. A vlastně mi nevadí ani fakt, že některá média naše úspěchy ráda přehlížejí, zatímco u jiných vyzdvihují zavedení toho, co na městě děláme již běžně, téměř do nebes.

Co je nyní vaší prioritou do voleb a budete se snažit příští rok mandát obhájit?

Prioritou je určitě dokončení rozdělaných věcí, které považují za nesmírně důležité. Dokončujeme systém financování sociálních služeb, a z toho mám opravdu radost. Je to poprvé, co budou mít poskytovatelé v našem městě jistotu, že město vyčlení na poskytování těchto služeb určitou, a přitom nemalou částku a že je podpoří. Dokončuji již zmiňovanou protikorupční strategii a doufám, že v nejbližších týdnech si budete moci zkontrolovat naše opatření na protikorupčním portálu. Začínáme s projektem nového pavilonu leknínů, který rozšíří naši unikátní botanickou zahradu, rozjíždíme projekt nového vstupu do ZOO, který zásadně zlepší zázemí této organizace, chystáme revitalizaci školních hřišť a ještě jednu mou radost, a to je rekonstrukce Kostelní ulice, která podle mých snů zohlední významné archeologické nálezy v této lokalitě. Zabýváme se i pokračováním tohoto projektu, úpravou spodní části Sokolovského náměstí a vrchní části, která by měla být tématem semestrální práce studentů naší technické univerzity.

Revitalizované lázně hodnotí návštěvníci velmi kladně. Magistrát dokonce rozhodl o rozšíření termínu prohlídek na třetí srpnový týden. Během září však lázně přejdou do správy kraje. Co konkrétně to pro město znamená? A vítáte vy osobně převod?

S lázněmi jsme si prožili své, staly se jistou obětí politikaření a populistického sbírání laciných politických bodů. Přitom nebýt tohoto projektu, už by se asi nikdy nepovedlo zachránit je a vdechnout jim nový život. Když pak slyším nebo čtu názory některých politiků, že by bylo bývalo lepší nechat je v původním stavu, trochu mne mrazí. Ale tady patří poděkování veřejnosti, která svou aktivitou donutila politiky z bývalého vedení se tímto projektem zabývat.

Mne by těšilo, kdyby bylo možné vrátit jim nejen jejich původní krásu, ale také jejich původní účel. Jenže doba jde dále a lázně, bazén nebo wellness by se prostě v Liberci neuživily. Obzvláště ne v konkurenci jiných podobných zařízení, která zde již fungují. Město by na provoz takového zařízení muselo doplácet nejméně několik milionů korun ročně, a soukromý investor, který by podobný projekt zaštítil a financoval, se dlouhodobě nenašel. Současná podoba i transformace v oblastní galerii se opravdu povedla, o čemž svědčí velký zájem odborníků a architektů nejen z České republiky. Liberec může na své lázně být hrdý a myslím, že Liberecký kraj dluží městu poděkování za to, že mu budovu pro galerii v takové podobě připravil a předá. Až se tak stane, budu ale bezesporu smutná. A jak vnímám převod? Přiznám se, že ne příliš pozitivně. Nedokáži se ztotožnit se smlouvami, které byly uzavřeny již za předchozích vlád města i kraje. Jsou velmi nespravedlivé vůči městu. Přestože rekonstrukce byla financována z evropských peněz, jistou část muselo zaplatit i město, ať již to jsou neuznatelné náklady či zálohy na energie. Město předfinancovávalo stavbu i v době probíhajících kontrol, kdy byly dotace pozastaveny a ta doba nebyla pro město vůbec jednoduchá. Bohužel v tu dobu zůstalo velmi osamoceno. A aby toho nebylo málo, součástí těchto smluv je i převod současné budovy galerie na město a její rekonstrukce již před pěti lety byla odhadována na 80 milionů Kč.

Město neuspělo s odvoláním proti rozhodnutí finančního úřadu, který chce, aby Liberec vrátil 200milionovou dotaci a k tomu zaplatil stejně vysoké penále. Vy osobě jste již požádala o prominutí sankce. Uspěla jste? A jaké následky by mělo, pro již tak zadlužené město, kdyby muselo zaplatit celou částku?

Zda jsme uspěli, zatím není zřejmé, ale celá tato pokuta je nesmyslná, a my se budeme bránit. Je především třeba říci, že zde nedošlo k žádnému rozkrádání veřejného majetku, ale jen k administrativním pochybením, jako například k proplacení realizované akce o rok později, než bylo v původním plánu, nebo nebyly v dokumentech k projektu zapsány některé dotčené pozemky. Chápu, že chyby by se stávat neměly, a pokud se stanou, je v pořádku je potrestat. Ale výše těchto chyb se pohybuje kolem 1 milionu korun a my jsme dostali sankci ve výši 400 milionů korun. To je nepřiměřené a ze strany státu nepochopitelné. Jsem přesvědčena o tom, že každý rozumný člověk uzná, že to není pokuta, ale prostá šikana, založená na špatných pravidlech. Nechci proto ani spekulovat o tom, co by se stalo, kdyby Liberec musel celou částku zaplatit. Stále věřím, že se někdo nahoře probere a uvědomí si, jaká je to hloupost.

Letos je to 50 let od doby, kdy architekt Karel Hubáček nakreslil návrh horského hotelu a televizního vysílače Ještěd, jedné z dominant města. Na co dalšího byste ale občany do města pozvala? Jak významnou rolí je ve městě turistický ruch a co Vy osobně děláte pro jeho podporu?

Těch míst k návštěvě je opravdu mnoho. Vyjet na Ještěd lanovkou je zážitkem nejen pro děti, a již jsem zmínila naši botanickou zahradu, která vás překvapí unikátními rostlinami. Za pozornost jistě stojí Liberecká radnice, novorenesanční stavba z roku 1893 a lákavá je zoologická zahrada se slavnými bílými tygry. Pokud vás zajímá historie, nezapomeňte se podívat na Valdštejnské domky ve Větrné uličce, které jsou nejstarší stavbou v našem městě, pokud vás zajímá umění a pojedete do Liberce ještě v době prázdnin, tak vás velmi srdečně zvu na výstavu kompletní sbírky grafik Albrechta Dürera v Oblastní galerii. I v letošním roce připravuje Statutární město Liberec akci nazvanou Dny evropského dědictví, kdy si lidé mohou zdarma prohlédnout běžně nepřístupné prostory památek. Pokud budete chtít navštívit město Liberec, pak úplně nejdříve navštivte stránky našeho městského informačního centra, kde se dozvíte, co se v našem městě právě děje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…