Připomeneme si výročí popravy Milady Horákové. Památku nejde zadusit, vzkazují organizátoři

20.06.2015 10:28

Pětašedesátileté výročí smrti Milady Horákové, která byla v roce 1950 popravena komunistickým režimem po vykonstruovaném procesu, připomene kampaň nazvaná Památku nejde zadusit.

Připomeneme si výročí popravy Milady Horákové. Památku nejde zadusit, vzkazují organizátoři
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Milada Horáková popravená v roce 1950

Ta začne v pondělí 22. června ve 12 hodin u pomníku sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Dobrovolníci budou celý týden lidem na různých místech metropole rozdávat symbolické kokardy s trikolórou. Akci pořádá platforma Bez komunistů.cz, sdělil ČTK za iniciativu Petr Marek.

V den výročí smrti Horákové, které připadá na sobotu 27. června, bude několik známých osobností držet hladovku. Stane se tak v rámci řetězové hladovky, která trvá již dva roky. Večer se poté symbolicky za Horákovou a všechny oběti komunismu rozsvítí svíčky v Česku i například v americkém Washingtonu.

Soud s demokratickou političkou se stal v komunistickém Československu symbolem politických procesů. S ní čelilo od 31. května 1950 obvinění ze "záškodnického spiknutí proti republice" dalších 12 lidí, vesměs představitelů nekomunistických stran. Popravena byla oběšením na dvoře pankrácké věznice 27. června 1950 spolu s Janem Buchalem, Závišem Kalandrou a Oldřichem Peclem.

Ve středu na Náplavce mezi Palackého a Železničním mostem bude happening s hudebníkem Davidem Kollerem a s dalšími umělci nazvaný Jak naložit s komunisty - podvodníky. Tentýž den se pořádá celodenní vzpomínka na Horákovou na náměstí Míru a před kostelem sv. Ludmily, kde měla svatbu.

Ve čtvrtek se uskuteční v Knihovně Václava Havla prezentace Dětské oběti komunistů, které jsou pohřbeny na Ďáblickém hřbitově. Platforma se obrátila s podnětem na Nejvyšší státní zastupitelství, aby byly přezkoumány zločiny spáchané na lidech a především na dětem pohřbených na tomto hřbitově. Promítat se bude také dokumentární film Dagmar Průchové Nesmíš plakat, který natočila v roce 1990 s matkami vězněnými v komunistických vězeních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…