Přiškrcení peněz pro uprchlíky: Zásadní čísla

30.06.2015 14:11

Britský premiér David Cameron před několika týdny oznámil, že jeho vláda omezí sociální výhody pro přistěhovalce. Nejnovější průzkum agentury YouGov Eurotracker podle britského deníku Daily Mail ukazuje, že Cameronův záměr podporují i voliči v Německu, Francii, Dánsku a Švédsku.

Přiškrcení peněz pro uprchlíky: Zásadní čísla
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Z výsledku průzkumů vyplývá, že voliči ve výše zmíněných evropských zemích by přivítali, pokud by byli přistěhovalci posláni zpět do svých domovů, pokud si do šesti měsíců nenajdou práci. Stejně tak oslovení respondenti podporují omezení zasílání sociálních přídavků na dítě do jiných zemí a souhlasí s návrhem Camerona, podle kterého by přistěhovalci získali veškeré výhody v oblasti pracovního trhu až po čtyřech letech pobytu v nové zemi. Diskuze na toto téma započaly v rámci britských plánů na reformu Evropské unie, kterou chce Cameron prosadit před koncem roku 2017, kdy ve Velké Británii proběhne referendum o setrvání země v EU.

Minulý týden na summitu v Bruselu David Cameron shrnul požadavky směřující do oblasti svrchovanosti, spravedlnosti, přistěhovalectví a konkurenceschopnosti. Jeho plán na omezení imigrace mezi členskými státy EU zahrnuje v prvé řadě omezení sociálních bonusů a dalších výhod, které lákají tolik přistěhovalců do Velké Británie. Jak upozorňuje Daily Mail, Cameronovy návrhy si dle všeho získaly podporu právě i v Německu, Francii, Dánsku a Švédsku. „To naznačuje, že by jeho návrhy mohly získat podporu i u dalších klíčových států EU,“ píše Daily Mail a dodává, že klíčovým návrhem jeho reformního balíčku v oblasti přistěhovalectví je již zmíněná čtyřletá lhůta pro přistěhovalce, kteří po by tuto dobu nemohli čerpat slevy na daních nebo příspěvky na bydlení.

Celý text v angličtině máte ZDE

„Tento Cameronův návrh podporuje 82 % Britů, ale podle zmíněného průzkumu s ním souhlasí také 62 % Francouzů a 47 % Němců. Možnost vyhostit přistěhovalce, pokud si nenajdou práci za prvních šest měsíců svého pobytu v nové zemi, podporuje 58 % Francouzů, 51 % Němců, 50 % Dánů a 45 % Švédů,“ uvádí Daily Mail. Jedním z dalších návrhů britského premiéra je zamezení posílání příspěvků na dítě, které žijí v jiných zemích. „Oficiální statistiky ukazují, že příspěvky pobíralo 19 579 rodin se 31 408 dětmi, které ovšem žily mimo území Velké Británie. Štědré sociální dávky jim ovšem hradili britští daňoví poplatníci. Tento návrh podporuje 88 % Britů, 74 % Francouzů, 63 % Němců, 78 % Dánů a 66 % Švédů,“ píše britský deník.

Evropští politici podle Daily Mail Cameronovy návrhy příliš nepodporují a namítají, že se snaží britský premiér snaží změnit pravidla volného pohybu v rámci EU. „Jak ovšem naznačuje průzkum veřejného mínění, obyvatelé těchto zemí s přísnějšími pravidly pro přistěhovalce souhlasí. Premiér Cameron slíbil, že se pokusí tato nová pravidla prosadit do konce roku 2017. Průzkum také odhalil, že v EU si přeje i nadále setrvat 44 % Britů a odejít chce 38 %. Zatímco v ostatních zemích je proevropsky naladěných voličů mnohem víc. V Evropské unii by nadále chtělo zůstat 60 % Němců, 58 % Dánů a 45 % Francouzů,“ konstatuje Daily Mail. Cameron připouští, že jednání budou obtížná, ale slibuje, že bude společně se svým týmem vytrvalý a trpělivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…