Přivítáme Ukrajinu pod hodnotami lidství a Evropské unie. Popekonom Sedláček se na Václaváku zasnil

17.11.2022 18:13 | Reportáž

„Pevně věřím tomu, že rozum a láska zvítězí nad tím, co se dneska na nás sune a celých třicet tři let sunulo z Ruska,“ prohlásil na Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí ekonom a filozof Tomáš Sedláček a vzpomenul na rok 1989 s tím, že tehdy šlo o „jednoduché rozhodování“. „Díkybohu se můžeme dívat na to, jak vlna exportu demokracie jde z České republiky. V roce 2014 dorazila na Ukrajinu a dneska se za ni bojuje,“ ocenil. „Sláva Ukrajině!“ zvolal následně k lidem na Václaváku.

Přivítáme Ukrajinu pod hodnotami lidství a Evropské unie. Popekonom Sedláček se na Václaváku zasnil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Tomáš Sedláček

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34789 lidí
Moderátorka Linda Bartošová se úvodem vyjádřila k letošnímu tématu koncertu, jímž je svoboda a „cena míru“. „Mír je pro někoho utopií, pro někoho poselstvím a pro někoho každodenním bojem – jako již posledních devět měsíců pro celou Ukrajinu. Musím říct, že pro moji generaci byl po celou dobu našich životů mír samozřejmostí, ale letos jsme pochopili, jak moc jsme se mýlili,“ řekla.

Novinář Jindřich Šídlo na to navázal tím, že pro jeho generaci bylo naopak slovo mír „jedním z nejbanálnějších a nejvyparáděnějších slov“. „Celé své dětství jsem strávil tím, že jsem četl nápisy na domech po celé zemi o tom, že bojujeme za mír. Celé se to odehrávalo v zemi, která v tu dobu byla okupovaná několika desítkami tisíc sovětských vojáků,“ poznačil.

Prvním řečníkem na pódiu byl ekonom a filozof Tomáš Sedláček, jenž vzpomínal na dobu před třiatřiceti lety. Tehdejší rozhodování prý bylo zcela jednoduché. „My jsme si vybírali mezi špatným systémem, který byl ekonomicky chudý a politicky totalitní na jedné straně, a na druhé straně jsme měli systém, který byl bohatý a svobodný,“ vzpomínal na dobu, kdy mu bylo dvanáct let.

„Teď, po třiatřiceti letech, si uvědomujeme, že cena naši svobody nebyla plně uvědomělá. Že naše svoboda byla vlastně celkem levná. Nemuseli jsme za svobodu platit ani krví ani územím ani životem našich dětí, přátel a rodičů,“ podotkl Sedláček.

Pravou cenu svobody nyní máme vidět na Ukrajině, což však dle Sedláčka neznamená, že „svoboda nemá přesně takovou cenu, kterou za ni platí Ukrajina, a my jsme platit nemuseli“.

Na Václavském náměstí následně vyprávěl, že můžeme vidět, jak „vlna exportu demokracie jde z České republiky“ a „už nikdy nebudeme muset tápat na místě a mít takové prezidenty, jako jsme tu měli, kteří nás chtěli vrátit nazpátek do země nikoho“. Jaké prezidenty měl na mysli, však Sedláček neupřesnil.

„Pevně věřím, že brzy mezi námi – svobodnými národy – uvítáme nejen Ukrajinu, ale i další národy, které se budou hlásit k hodnotám Evropské unie. K hodnotám Evropy. K hodnotám lidství. K hodnotám svobody a bohatství nejen ekonomické, ale i politické a kulturní,“ uzavřel Tomáš Sedláček svůj proslov – a zvolal: „Sláva Ukrajině!“

Celý záznam Koncertu pro budoucnost můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…