Pro Česko je důležitá garance ceny a datum dostavby Temelína, vzkázal Sobotka

03.12.2012 12:53

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na pondělní schůzce s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou zdůraznil, že pro Česko je důležité mít garance konečné ceny, termínu dokončení a bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín. Jedním z uchazečů o její dostavbu je americko-japonská společnost Westinghouse, jejíž šance se Clintonová svou návštěvou ČR snaží zvýšit. Vedle Temelína jednal Sobotka se šéfkou americké diplomacie také o Evropské unii, Sýrii nebo Afghánistánu. Informuje ČTK.

Pro Česko je důležitá garance ceny a datum dostavby Temelína, vzkázal Sobotka
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

"Já jsem měl možnost zdůraznit, že pro českou stranu je velmi důležité, aby byla garantována pevná finální cena, aby byl garantován jasný termín dokončení, aby byla garantována bezpečnost, a že celý proces probíhá zcela transparentně na základě zákona o veřejných zakázkách," řekl Sobotka novinářům po skončení asi půlhodinové schůzky, které se zúčastnil také stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek.

Česko by mohlo s USA spolupracovat na výzkumu atomové energie

V souvislosti s dostavbou Temelína se podle Sobotky debatovalo také o možné spolupráci Spojených států a Česka v oblasti vědy a výzkumu atomové energie a pracovních místech, která by v obou zemích mohla výstavba dvou bloků jaderné elektrárny přinést. Je důležité, aby dostavba Temelína znamenala impulz pro celou českou ekonomiku, uvedl Sobotka. Výběrové řízení podle něj ČSSD nechce a ani nemůže žádným způsobem ovlivňovat.

O zakázku za 200 až 300 miliard korun se vedle Westinghousu uchází česko-ruské konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, která sice byla ze soutěže vyřazena, ale odvolala se proti tomu.

Čeští politici už kvůli jaderné elektrárně jednali i s představiteli Ruska i Francie. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán koncem příštího roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…