Pro Fialu jsme póvl. Podvod. Exministr a Veleba: Mračna nad zemědělstvím

10.01.2022 10:32 | Komentář

Někdejší senátor Jan Veleba a bývalý ministr zemědělství Jiří Milek vytáhli do boje za český chleba. Proti vládě Petra Fialy (ODS). Mají obavy, že se pod vládou koalice pěti stran, tedy ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů, nad zemědělstvím stáhnou mračna. Už kvůli tomu, že si z Velebova a Milkova pohledu tato vláda zemědělců neváží a považuje je za póvl.

Pro Fialu jsme póvl. Podvod. Exministr a Veleba: Mračna nad zemědělstvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sklizené pole, ilustrační foto

Jan Veleba a Jiří Milek varují, že se teď nehraje o nic menšího než o český chléb. O to, zda vůbec bude v obchodech, a pokud bude, tak kolik za něj lidé zaplatí. Chtěli na toto téma prý jednat s premiérem Petrem Fialou, ale prý se s nimi nikdo nechtěl bavit.

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí

„Vláda s námi odmítá jednat, pro pana slušného (premiér Fiala) jsme zřejmě póvl, kterému čouhá sláma z bot. Pro poslance, dokonce i ty v europarlamentu, prý nám nejde o zemědělství, ale – řečeno slovy paní europoslankyně Veroniky Vrecionové (ODS): ‚Nejde jim o zemědělství, ale o vlastní peníze.‘ Tak pravila členka výboru pro zemědělství europarlamentu. Trošku jednoduché a hloupé, není-liž pravda,“ rozzlobili se někdejší politici.

Jedním dechem však dodali, že v jednom případě měla Vrecionová pravdu. V případě představitele Asociace soukromých zemědělců Jana Štefla.

„Pan inženýr Jan Štefl, jak už bylo řečeno místopředseda ASZ, organizace, která stojí mimo hlavní proud českého zemědělství. Alespoň tedy pokud se týká výroby, produkce. Ale je v hlavním politickém proudu na hrotu permanentních útoků proti zákonné většině české agrární soustavy, kterou zastřešuje Agrární komora České republiky ustavená spolu s Hospodářskou komorou zákonem č. 301/1992 Sb. České národní rady o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR,“ rozepsali se oba pánové.

„Pan místopředseda Štefl je v těžkém střetu zájmů. Velmi tvrdě prosazuje, aby na prvních 150 hektarů byla co nejvyšší dotace (redistributivní platba) na úrovni 30 % (= +5500 Kč). K tomu vysoká platba (dotace) pro mladé začínající zemědělce. Obé je mantra Asociace soukromého zemědělství, a pan inženýr Štefl se na novou vládu pečlivě připravil. Uměle rozdělil 700 hektarů do více podniků – na více IČO, aby v součtu těch dotačních peněz bylo výrazně více, než bylo doposud z jednoho podniku. A navíc, takto si hodně majitelů pozemků nechá polnosti vydat a bude na nich hospodařit za využití služeb. A právě pan místopředseda tyto služby poskytuje. Jak jednoduché,“ obviňují exministr a někdejší předseda Agrární komory.

Vláda Petra Fialy (ODS) podle obou zemědělců v rámci boje proti Babišovi poškodí řadu poctivých českých zemědělců.

„Realizací tohoto modelu, ke kterému současná vláda premiéra Fialy směřuje české zemědělství ve jménu pokračujícího programu Antibabiš – v zemědělství mimo vzletných frází zatím jiný nemá – se naše zemědělství uvede do chaosu s těžkými dopady na venkov, zemědělskou produkci a dopady do cen potravin, které dál výrazně vzrostou,“ uvedli expolitici.

Pokud vláda nebude členům Agrární komory ČR naslouchat, nezbude jim prý nic jiného než vyrazit do ulic.

„Především chceme pana premiéra Fialu a ministra zemědělství Nekulu důrazně varovat, aby vzali šířící se nespokojenost agrárníků, stovek a stovek právnických osob a s nimi i potravinářů vážně, aby s námi začali jednat. V opačném případě nehrozí nic menšího než sociální neklid českého, moravského a slezského venkova, další a další dovozy potravin a konečný rozklad rezortu zemědělství. To potom už nespraví okázalá nacvičená gesta, gestikulace a dezinformace. To už bude rozhodující část zemědělců a potravinářů sjednocena a je předpoklad, že nás podpoří venkov. Ustoupit není kam, o to větší budou obranné reakce. Ta první je zítra v hlavním městě. Prosíme vás, občany této země, chápejte nás, podpořte nás, zítra bojujeme v Praze i za vás,“ uzavřeli svůj text oba pánové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…