Probíhá vládní krize a o Fajtovi ani slovo. Ladislav Jakl ví proč

08.07.2019 22:21

Bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta a člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ladislav Jakl si ve svém komentáři pro Institut Václava Klause postěžoval na to, jak média opomínají, že rozbuškou současné vládní krize byla aféra týkající se generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Jakl poukázal na to, že Fajt patří do „oné chráněné kulturně mediální partičky“ a „nějak se nikdo neptá, proč a jak to všechno vzniklo“. „Fajt má krytí, patří do té správné party, a tak se média tváří, že vládní krize je tu nějak sama od sebe, podstatné jsou na ní jen denní tanečky politiků kolem mikrofonů,“ píše Jakl ve svém komentáři.

Probíhá vládní krize a o Fajtovi ani slovo. Ladislav Jakl ví proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Jakl svůj komentář započal, že nyní „není možné otevřít jediné noviny, kouknout na titulní stránku časopisu, zalistovat bulvárem nebo se podívat na zpravodajství nějakého serveru“. „Všude samý Fajt a důsledky jeho defraudační aféry. Že to není pravda? Že jste žádné takové titulky nikde neviděli? No právě,“ píše.

Přidává také výběr titulků médií, které by podle něj měly vypadat takto: „Ředitel Fajt si nechává hradit svůj plat od Komerční banky“, „Kauza Fajtova honoráře způsobila konflikt ve vládní koalici“, „Kauza Fajt: Vyšetřování pokračuje“, „Fajt platil sám sobě: Skandál štěpí sociální demokracii“, „Případ ředitele Fajta: Další jednání v Lánech“, Vývoj kauzy Fajt: Premiér se sešel s prezidentem“, „Kauza Fajt graduje: Budou předčasné volby?“, „Padne vláda kvůli Fajtově aféře?“.

Titulky by tak podle Jakla vypadaly pouze v případě, „pokud by ředitel Fajt nepatřil do oné chráněné kulturně mediální partičky“. „Ale nevypadají. Média nesypou denní přívaly podrobností o hospodaření s veřejnými prostředky v Národní galerii pod Fajtovým vedením, nehrnou na nás další díly seriálu o jeho finančních kontroverzích v jiných jeho dřívějších funkcích, detaily o jeho majetku či soukromí, o politických či lobbistických vazbách. Nic, jedno velké nic,“ stěžuje si.

Sledujeme tak prý horečná jednání o budoucnosti vlády a jedno ostré prohlášení střídá druhé, ale už se podle Jakla „nějak nikdo neptá, proč a jak to všechno vzniklo“. Vzpomíná, že vše vlastně vzniklo odvoláním ředitele Fajta kvůli závažným zjištěním ministra kultury „o čachrech v Národní galerii“. „Ale Fajt má krytí, patří do té správné party, a tak se média tváří, že vládní krize je tu nějak sama od sebe, podstatné jsou na ní jen denní tanečky politiků kolem mikrofonů,“ tvrdí Jakl, podle kterého příčina toho všeho nikoho nezajímá a nikdo si na ni nevzpomene.

„Natož aby nazval současné politické turbulence jediným možným titulkem: Případ Fajt,“ dodává člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání závěrem.

  • Celý Jaklův komentář si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…