Proč tolik lidí přitahuje islám? Oskar Krejčí nabízí nečekané vysvětlení

13.09.2015 19:09

Politolog Oskar Krejčí v rozhovoru pro První zprávy konstatuje, že už před pěti lety se vedla na půdě Evropského parlamentu debata o riziku, jaké představují „nové menšiny“, např. muslimské. Nikdo tomu ale nevěnoval pozornost. A proč může být islám tak zajímavý i pro lidi žijící v Evropě? Prý představuje alternativu k sobectví Západu.

Proč tolik lidí přitahuje islám? Oskar Krejčí nabízí nečekané vysvětlení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Oskar Krejčí

„Ten, komu se nelíbí individualismus na Západě, často pohlíží na islám jako na přitažlivou, ne-li jedinou alternativu životního způsobu. Korán slibuje život, který se jeví v solidaritě muslimské obce kvalitnější než život v západních společnostech plných sobectví,“ míní Krejčí. Nesmíme však zapomínat ani na prostý fakt, že se muslimům dnes rodí více dětí než západním křesťanům. Pravda, v některých částech světa budou křesťané dominovat ještě dlouho, ale z celosvětového hlediska se za nějaký čas počty muslimů a křesťanů takřka vyrovnají. A kdy to nastane? Podle Krejčího v roce 2050.

Pozor na Rusko

Z evropských zemí žije nejvíce muslimů v Rusku. Byť se Ruská federace rozkládá v Evropě jen čtvrtinou svého území, krejčí ji do Evropy počítá, neboť tato země výrazně ovlivňuje evropské dění.

CELÝ TEXT ZDE

„Víte, Rusko je plastickou ukázkou výhod a obtíží tolik diskutovaného multikulturalismu. Dramatické selhání multikulturalismu se vyskytuje v okamžiku, kdy se militantní a dobře organizované malé části menšin rozhodnou pro ozbrojené násilí. Může to být z různých důvodů. I pak to ale bývá složitější. V době posledních dvou čečenských válek žila polovina Čečenců v Čečensku, druhá v ostatních subjektech Ruské federace. A Čečenci patřili mezi nejstatečnější bojovníky federálních vojsk v době válek proti čečenským separatistům a fundamentalistům. Z druhé strany ale také platí, že ruština je mezi bojovníky takzvaného Islámského státu poměrně rozšířeným jazykem,“ poznamenává Krejčí.

Rusko je přitom zemí, která se snaží své muslimské menšině vyjít vstříc, o čemž svědčí např. plánované otevření mešity v centru Moskvy, kam by se mohlo vejít až deset tisíc muslimů najednou. Je to symbolické gesto, které přijedou osobně ocenit i politici z Turecka či Íránu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…