Proč venkov volí Zemana? Bakalovi novináři to jeli zjišťovat do malé vesnice, kde ho volili skoro všichni

03.12.2017 14:04

V hornické vesnici Doubrava, která se nachází mezi Karvinou a Orlovou, v prezidentských volbách 2013 se šestaosmdesáti procenty hlasů vyhrál drtivě Miloš Zeman. Jinak tomu prý nebude ani v těch letošních volbách, i když část lidí přiznává, že zvažuje podpořit prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Naposledy tu ve volbách s naprostou převahou zvítězil Andrej Babiš, druhé místo obsadil Tomio Okamura a třetí komunisté.

Proč venkov volí Zemana? Bakalovi novináři to jeli zjišťovat do malé vesnice, kde ho volili skoro všichni
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany ve Strážnici

V obci Doubrava, která přišla o hlavní postavení, mají v této době lidé minimální příjmy a s téměř dvanácti procenty má obec největší nezaměstnanost v okrese. Přitom v sedmdesátých letech byla městysem, kde žilo šest tisíc lidí s opravdu vysokými hornickými platy. Na tehdejší socialistické poměry zde fungovala i rozvinutá síť obchodů, služeb, nechyběly hotel, železniční nádraží.

Dnes v obci zbyla z obyvatel sotva pětina. Lidé tady proto mají pocit, že zůstali na vše úplně sami. „V Praze, Brně, Plzni firmy přibírají, nabízejí platy třicet tisíc. Tady když seženete práci za patnáct, tak jste rádi. Lidi už nebaví poslouchat o průměrném platu, který nikdo nemá, koukat na reklamy nabízející dovolenou, na kterou nevyděláte, poslouchat, že někdo investuje úspory do zlata. Tady se žije z ruky do huby,“ postěžoval si na situaci novinářům z Hospodářských novin Bakalova mediálního domu zdejší řezník Michal Kovařík.

Na to poukazují i výsledky voleb. V roce 2013 je v obci vyhráli komunisté s více než jednatřiceti procenty hlasů, teď Babišovo hnutí ANO získalo dvaačtyřicet procent a hnutí SPD téměř osmnáct procent. V roce 2013 tu Miloš Zeman ve druhém kole voleb získal rekordních více než šestasedmdesát procent.

Na otázku, koho budou zdejší lidé volit v nadcházejících volbách, je nejčastější odpovědí, že nevědí, a ani nemají přehled, kdo kandiduje. Vypadá to, jako by už zcela rezignovali a na naději, že by jim někdo jejich situaci pomohl zlepšit, zanevřeli se slovy, že všichni jsou do jednoho verbež. „O volbách, prezidentských ani parlamentních, tady chlapi vůbec nemluví. Furt dokola o práci, o svých problémech,“ říká majitelka místní restaurace a zároveň servírka Ildiko Stablová.

  • Původní zdroj ZDE

Na jedno jméno ale lidé přece jen stále slyší, a tím je právě současný prezident Miloš Zeman. „Zeman je lidový, má v paži ty chytráky, co rozkradli republiku,“ řekl bývalý horník Oldřich Hofstätter s tím, že ve volbě prezidentského kandidáta má jasno. A jeho názor mu kvitoval i jeho kamarád. „Zeman nechce euro, i proto ho budu určitě volit,“ dodal hornický důchodce Miroslav Válek.

Samou chválu na Zemana říkají i lidé z „finské“ čtvrti. „On je nejrozumnější, ví, o co jde, je chytrý,“ nedá na prezidenta dopustit kadeřnice Martina Pěčonková. Na její slova navazuje i Margita Pešková, která bydlí jako jedna z mála v domě s novou fasádou. „Každý ho ponižuje, vysmívají se mu kvůli zdraví. Ale on přece špatný není, myslí na všechno, a co na srdci, to na jazyku. To se mi líbí,“ chválí Zemana.

Další kladnou vlastnost, kterou lidé v obci vnímají jako důležitou, vyzdvihl hasič Martin Kučera. „Má jasné názory a nerozklepe se z Bruselu. Češi vědí, že se za ně postaví. To si u jiných kandidátů nejsem jistý. Proto ho budu volit,“ připomněl.

A protože není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem, má Zeman v obci i své odpůrce. „Je zdravotně špatný, leze do zadku Rusům, má hodně slovních přehmatů, které Západ sleduje,“ vyčetl Zemanovi řezník Kovařík, který se chystá volit Michala Horáčka.

A co říká na současného prezidenta samotný starosta Pavel Krsek z ČSSD? „U nás je hodně prostých lidí bez vzdělání a jeho berou. Mají pocit, že za republiku bojuje, brání ji proti přílivu uprchlíků a nepodléhá Unii,“ uzavřel s tím, že si cení i toho, že Zeman vychází dobře s Babišem, který tady má také velikou podporu.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…