Proces s exšéfem pražských strážníků Kotroušem začne v pondělí

24.11.2012 10:48

Přesně rok a den poté, co detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše, stane muž obžalovaný z přijetí úplatku před pražským městským soudem. Hlavní líčení začne v pondělí v deset hodin dopoledne, řekla ČTK mluvčí soudu Martina Lhotáková. Žalobce muže viní z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu pět až 12 let vězení.

Proces s exšéfem pražských strážníků Kotroušem začne v pondělí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo městské policie

Kotrouš si podle obžaloby řekl o úplatek za to, že bez výběrového řízení zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša, který se od roku 2005 stará o vozy strážníků. Po majiteli opravny Josefu Jíšovi prý žádal několik procent z objemu prostředků, které servis městské policii za rok vyfakturoval. Podle státního zástupce tak chtěl získat nejméně 1,2 milionu korun.

Někdejší ředitel pražských strážníků údajně od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve dvě stě tisíc a poté dalších 150 tisíc korun. Zbytek peněz neobdržel, detektivové ho totiž loni 25. listopadu zadrželi v jeho služebním voze v okolí pražské Jižní spojky údajně přímo s úplatkem.

O Kotroušově vině či nevině rozhodne tříčlenný senát vedený Kamilem Kydalkou, který nedávno soudil například bývalého trenéra florbalistů Marka Jarocha obžalovaného ze sexuálního zneužívání svěřenců. Jednání je naplánováno od pondělí do pátku, výslech Jíši by se měl uskutečnit ve středu.

Smlouva trvá

Kotrouše poslal soud po obvinění do vazby kvůli obavě, že by mohl ovlivňovat svědky či mařit vyšetřování. V únoru byl bývalý šéf strážníků propuštěn na svobodu. Kvůli trestnímu stíhání byl Kotrouš z místa ředitele přeřazen na funkci referenta, v červnu pak skončil u městské policie úplně. Pražským strážníkům Kotrouš velel od roku 2002, do organizace nastoupil už deset let předtím.

Smlouva mezi městskou policií a autoservisem i nadále platí, podle mluvčí strážníků Jany Přikrylové je sjednána na dobu neurčitou. Zahrnuje údržbu, opravy a úpravy vozů, za minulý rok servisu městská policie vyplatila přes 26 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…