Profesor Krejčí radí Ukrajincům: Vyměňte uznání Krymu za odpuštění dluhů

13.04.2014 6:51

Politolog Oskar Krejčí ve svém článku pro Prvnízprávy.cz uvádí nutnost stabilizovat Ukrajinu. Její budoucnost prý spočívá v neutralitě a federalizaci. Navrhuje ale také obchod, ve kterém by se Ukrajině odpustil miliardový dluh vůči Rusku výměnou za uznání referenda na Krymu.

Profesor Krejčí radí Ukrajincům: Vyměňte uznání Krymu za odpuštění dluhů
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Profesor Oskar Krejčí

Ukrajina je jako unitární stát ve svých současných hranicích nestabilní. Podle profesora Krejčího se to ukázalo už při vyhlašování její samostatnosti.

Plyn může na Ukrajinu proudit ze západu. Kdo to ale zaplatí?

Problémy s Ukrajinou by se ovšem mohly řešit přes dodávky plynu. Rusko z této problematiky udělalo svou politickou zbraň. Mohlo by se to ale nějak obejít. Plyn na Ukrajinu by mohl proudit například ze Slovenska. Jedná se ale o ekonomický problém. „I při tranzitu ze západu je na místě otázka, kdo tento plyn zaplatí. Není nic trapnějšího než politik, který věří vlastní propagandě,“ napsal Krejčí.

Podle politologa dnes Ukrajina odebírá plyn, ale neplatí za něj. Za březen údajně dluží více než půl miliardy dolarů.

Ukrajinský dluh vůči Rusku by se mohl vyměnit za uznání referenda na Krymu

Originálním řešením by podle Krejčího bylo, kdyby se ukrajinský dluh vůči Rusku vyměnil za uznání referenda na Krymu. Pro současné politické vedení Kyjeva by to ovšem nepřipadalo v úvahu. Vadí mu, že k odtržení Krymu došlo v rozporu s ukrajinskou ústavou. Krejčí ale připomíná, že stejně rozporuplná je cesta k moci současného vedení země. „Jeho legitimita je nižší než ta, o kterou se opírá rozhodnutí Krymu,“ tvrdí politolog.

„Co takhle začít od nuly? Smířit se s tím, že Krym je a bude ruský. S tím, že Ukrajina peníze nemá. A udělat z toho politický obchod. Vyměnit ukrajinské dluhy za Krym pro Rusko,“ navrhuje profesor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…