Profesor Švejnar: Euro pro nás bude prospěšné. Demokraté by měli utvořit vládu s Babišem a ovlivňovat ho

19.10.2017 15:56

Ekonom Jan Švejnar poskytl rozhovor serveru Info.cz a rozhodně při něm nešetřil kritickými slovy. Za nízké mzdy v Česku prý můžeme poděkovat odborům a pak pravicovým vládám Václava Klause a Petra Nečase. Pan profesor však nezůstal jen u ekonomických témat. Demokratickým stranám doporučil jít do vlády spolu s Andrejem Babišem (ANO).

Profesor Švejnar: Euro pro nás bude prospěšné. Demokraté by měli utvořit vládu s Babišem a ovlivňovat ho
Foto: cssd.cz
Popisek: Jan Švejnar

Hned na úvod poukázal na to, že české platy jsou stále velmi nízké. Třeba proto, že odbory byly nějaký čas po revoluci málo průbojné. Kromě odborů pak můžeme poděkovat za malé mzdy pravicovým vládám. Napřed vládě Václava Klause a pak vládě Petra Nečase, který v časech krize škrtal. Tak to alespoň vidí Švejnar. Dnes by si prý velké podniky mohly dovolit přidat lidem 20 až 30 procent na platech.

Jenže to by taky musela vláda tlačit na zahraniční investory, aby u nás platy zvyšovali. Zvlášť v situaci, kdy si některé české firmy vedou lépe než jejich zahraniční mateřské společnosti. Čeští zaměstnanci prý v některých případech dopláceli na neúspěchy zahraničních mateřských firem. Různé indikátory přitom zatím naznačují, že světové ekonomice jako celku se bude dařit, takže je tu prostor pro zvyšování mezd.

Celý rozhovor naleznete zde.

Jako ekonom se vyjádřil také k přijetí eura v Česku. Švejnar moc nerozumí tomu, proč u nás většina lidí euro odmítá. „Když uděláte pořádnou analýzu, tak je pro nás výhodné to euro mít,“ konstatoval host. Lidé by se prý nemuseli bát zdražování. Když se zavádělo euro v Německu, tak ke zdražení v podstatě nedošlo. Není proto důvod myslet si, že by ke zdražení došlo právě u nás.

S odchodem Velké Británie z EU navíc podle ekonoma dojde k tomu, že se bude o dění ve společenství rozhodovat především v eurozóně a země bez eura budou jen informovány o tom, že se věci odehrají tak a tak.

Ve druhé polovině rozhovoru se věnoval také volební a povolební situaci v Česku. Kdyby se snad stalo, že se členy příštího kabinetu stanou antisystémové strany, jako je SPD Tomia Okamury, vyvolalo by to prý nejistotu, jakou dnes zažívá svět s Donaldem Trumpem. U těch antisystémových stran nevíme, jak se zachovají.

Demokratické strany by si ale měly velmi rozmyslet, jak se po volbách zachovají k hnutí ANO. Pokud totiž odejdou do opozice, hrozí, že Babiš utvoří koalici s již zmíněnými antisystémovými stranami a proti těm toho demokratické strany v opozici mnoho nezmůžou. „Kdyby se koaličními partnery ANO staly ty extrémnější strany, tak je na tom celá naše společnost hůř, než kdyby se koaličními partnery staly umírněnější strany... Tady je to otázka rozhodování se nad vlastním zájmem politické strany a nad tím leadershipem a státnictvím na celostátní úrovni, co je vlastně správné pro zemi jako celek. V koalici budou mít demokratické strany šanci ANO ovlivnit. 

Nakonec došlo i na prezidenta Miloše Zemana. Považuje ho za inteligentního člověka, u kterého však lituje, že se tolik obrací k Rusku. Podle Švejnara je třeba udržovat kontakty s Ruskem, ale zároveň je třeba přistupovat k této zemi s určitou obezřetností.

Než se rozloučil, doplnil ještě, že sám do přímé volby nešel, protože nenašel dostatečně silné sponzory, s nimiž by mohl kandidovat proti lidem, kteří tyto silné sponzory v zádech mají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…