Profesury, Peroutka i schůzka s Putinem. Hradní mluvčí odrážel nepříjemné dotazy

06.05.2015 18:18

O důvodech, které vedly prezidenta k tomu, že odmítl ve třech případech podepsat profesuru, o hledání článku „Hitler je gentleman“ a o nadcházející cestě Miloše Zemana do Moskvy diskutovala v dnešním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu moderátorka Karolína Koubová s mluvčím hlavy státu Jiřím Ovčáčkem.

Profesury, Peroutka i schůzka s Putinem. Hradní mluvčí odrážel nepříjemné dotazy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Ovčáček se nejprve věnoval obhajobě toho, že se prezident rozhodl třem akademikům nepodepsat dekret, kterým by byli jmenováni profesory.

Prezidentův mluvčí zdůraznil, že k takovému kroku vedly hlavu státu mimořádně závažné okolnosti. Ohledně ředitele Národní galerie Jiřího Fajta uvedl, že prezident považuje za překážku, že si chtěl Fajt doplácet plat ředitele NG z prostředků soukromého subjektu. Na námitku moderátorky, že tento plán nakonec Fajt nerealizoval, Ovčáček uvedl, že už samotný „fakt, že o tom Fajt uvažoval, je mimořádně závažné selhání“.

Ošťádal prý podepsal vázací akt

K tomu, že Zeman odmítl podepsat jmenování profesorem u Ivana Ošťádala, Ovčáček uvedl, že prezident má informace, že existuje vázací akt, kterým se Ošťádal zavázal ke spolupráci s předlistopadovou tajnou službou StB.

Moderátorka ale oponovala s tím, že ti lidé, kterým Zeman odmítl podepsat jmenování profesorem, splnili pro získání titulu profesor všechny zákonné podmínky a lustrační osvědčení nepotřebují. „Nemůžete chtít po prezidentovi, aby připojil svůj podpis k někomu, kdo morálně selhal,“ vysvětlil Zemanův postoj Ovčáček.

Moderátorka se ovšem nedala a poukázala na to, že Zeman jmenoval Andreje Babiše, který byl také podezřelý z kontaktů s StB, ministrem financí. „Pan prezident se vyslovil ve prospěch stabilní vlády, to je vysoká hodnota,“ reagoval Ovčáček.

Eichler působil v rezidentuře vojenské rozvědky

Ohledně třetího adepta na získání titulu profesor, kterému jej prezident odepřel, Ovčáček uvedl, že podle informací prezidenta působil Eichler v rezidentuře vojenské rozvědky v Paříži.

Koubová se na to zeptala, proč se prezident stará o minulost profesorů, a přitom mu nevadí, že hradní kancléř Vladimír Mynář nemá bezpečnostní prověrku. Ovčáček reagoval s tím, že Mynář nespolupracoval s komunistickou rozvědkou. „Srovnávat to s vázacím aktem StB je mimo jakoukoliv diskusi,“ odmítl prezidentův mluvčí obě kauzy srovnávat.

Období druhé republiky se věnuji dlouhodobě

V další části rozhovoru se mluvilo o tom, jak Ovčáček hledá údajný článek Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“.

Mluvčí zopakoval, že hledání se věnuje ve svém volném čase, tedy především o víkendech a pozdních večerech. Přiznal, že se období druhé republiky a protektorátu věnuje dlouhodobě. Moderátorka se v této souvislosti Ovčáčka zeptala, proč bude jako laik hledat článek, který podle odborníků neexistuje, a poukázala na tvrzení historiků jako Pavel Kosatík nebo Petr Zídek. Ovčáček řekl, že se zmiňovaných historiků nechce dotknout, ale prý se od nich dočetl jen cosi o „superdebilitě“. „To není argument,“ poznamenal Ovčáček.

Prozradil také, že termín, do kdy chce článek „Hitler je gentleman“ hledat, tedy konec června, stanovil sám. Stále předpokládá, že by mohl být úspěšný, a to na základě indicií z odborné literatury. „Peroutka věřil v džentlmenský vztah Německa k porobeným národům,“ vysvětlil Ovčáček s tím, že Peroutka nebyl kolaborantem, ale ani příznivcem odboje. Zároveň vyvrátil tvrzení, které se v médiích objevilo, a sice že Peroutka byl na podzim 1939 zatčen za článek Dynamický život, ten totiž vyšel už v dubnu zmíněného roku. Podle Ovčáčka Peroutka artikuloval oficiální protektorátní ideologii. Když tomu moderátorka nechtěla věřit, mluvčí dodal: „To se můžete běžně dočíst v odborné literatuře.“

S Putinem bude Zeman debatovat 45 až 60 minut

V závěru rozhovoru se probírala nadcházející Zemanova cesta do Moskvy. Prezidentovo setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem má začít v 17:45 hodin a trvat 45 až 60 minut. Bude-li k tomu Zeman vyzván, vyjádří se i k ukrajinské krizi. Ovčáček v této souvislosti zopakoval, že Zeman podporuje dodržování dohody Minsk 2 a že dlouhodobě podporuje kroky ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. „Prezident nezastírá, že má kritický vztah k premiérovi Jaceňukovi,“ podotkl mluvčí s tím, že Zeman připouští, že pokud bude dohoda Minsk 2 dodržována, lze přistoupit ke zmírnění sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…