Prohibice v Česku: Z obchodů zmizel alkohol, hledají se viníci

15.09.2012 13:20

Velkým obchodníkům stačilo jen několik desítek minut, aby začali lahve tvrdého alkoholu stahovat z prodeje. Kdo to nestihl do zavírací doby, sklízel lahve z regálů během rána. Postupně odstraňují lihoviny i restaurace, hotely, bary a menší prodejci. Všichni teď mohou nabízet pouze pivo, víno a nízkoprocentní alkoholické nápoje, čímž přichází a velkou část tržeb. Dodržování nařízení kontrolují policisté.

Prohibice v Česku: Z obchodů zmizel alkohol, hledají se viníci
Foto: hns
Popisek: Prohibice, ilustrační foto

Moravskoslezská policie zadržela v souvislosti s metanolovou kauzou další dva lidi. Osm lidí je obviněno, tři z nich jsou ve vazbě. Zadržení jsou podezřelí ze spáchání trestných činů ohrožování zdraví závadnými potravinami a z porušení různých předpisů, které souvisejí s intoxikacemi nebo daňovými delikty. Uvedla to policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Policisté také prohledali přes dvacet bytů i nebytových prostor. "Je to časově velmi náročné. V některých případech počet zajištěných položek přesahuje šest tisíc," řekla České televizi mluvčí. Na Novojičínsku odhalila policie nelegální stáčírnu s asi pěti tisíci litry podezřelých lihovin.

Mezi podezřelými je i jedna žena. Uzná-li soud obviněné vinnými, mohou počítat s trestem ve výši až deset let vězení. Zlínští kriminalisté obvinili další dva muže ze Zlínska z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Těmto obviněným hrozí až tříletý trest vězení.

Alkohol postupně zmizí z regálů

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil plošný zákaz prodeje a nalévání lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent v pátek po 19. hodině živě ve vysílání České televize. Do dvou hodin nato už byly regály s tvrdým alkoholem v obchodech ohraničené páskou. Zaměstnanci pak lihoviny postupně odváželi do skladu.

Některé obchody tak rychle reagovat nestačily. "Naše reakční doba se však vzhledem ke složitosti systémů pohybuje v řádu několika hodin. Naši zaměstnanci jsou průběžně informováni o opatřeních a krocích, které je nutné podniknout," uvedla ve svém vyjádření společnost Tesco.

Tvrdý alkohol musí zmizet i z regálů menších prodejců, z barů, restaurací nebo klubů. Zákazníci tak pro několik příštích dnů až týdnů mohou kupovat jen pivo, víno a slabé lihoviny.

Necelou hodinu po vyhlášení prohibice se na kontroly vydali policisté. "Policejní hlídky zatím upozorňují na zákaz prodeje a rozlévání alkoholu. Kontroly budeme samozřejmě provádět až do odvolání zákazu," sdělila ČT mluvčí Policie ČR Karlovarského kraje Zdenka Papežová.

Potvrdila se otrava u dalších lidí

Dva pacienti, kteří byli hospitalizováni v třinecké nemocnici, byli otráveni metylalkoholem. Potvrdily to testy. Zjištění oznámila lékařka nemocnice v Třinci Mariola Bocková. Muž, který byl ve vážnějším stavu, dostává norský lék fomepizol, který může otrávené methylalkoholem zachránit, případně i zmírnit následky škodlivého metanolu.

"Pacient leží na ARO a je stabilní. Je napojen na dialýzu," řekla lékařka. Mužova příbuzná, která měla v těle výrazně menší dávku jedovatého alkoholu, je v lepším stavu. "Koupili si přesně takovou láhev tuzemáku, jakou ukazovali v televizi," řekla Bocková.

Počet obětí otravy metyalkoholem se vyšplhal k číslu devatenáct. Nejvíce z nich, jedenáct, zemřelo v Moravskoslezském kraji. Další postižení utrpěli doživotní následky. Jedním z důvodů, proč ministerstvo zakázalo v celé zemi prodej a nalévání tvrdého alkoholu, je podle Leoše Hegera rozšíření otrav závadným alkoholem do Prahy a dalších krajů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…