Projde dnes rozpočet? Existuje nějaká dohoda, řekl Filip

18.12.2020 8:31

Ve středu Poslanecká sněmovna odložila hlasování o návrhu státního rozpočtu na příští rok do pátku. Menšinová vláda ANO a ČSSD tak odcházela se stále nedojednanou podporou pro jeho schválení. Nyní to vypadá, že Česku rozpočtové provizorium hrozit nemusí. Předseda KSČM Vojtěch Filip pro server Blesk.cz po čtvrteční schůzce uvedl, že „existuje nějaká dohoda“.

Projde dnes rozpočet? Existuje nějaká dohoda, řekl Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Dosud komunisté, kteří kabinet tolerují, podmiňovali své hlasy přesunem deseti miliard korun z rozpočtu obrany do rezervy. „Hledáme kompromisní variantu takovou, abychom vyhověli požadavku komunistů, neohrozili rozpočet obrany, a přitom zajistili rozpočet,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Podle informací redakce Blesk.cz padl na čtvrtečním jednání s komunisty konkrétní příslib. „Existuje nějaká dohoda, tak uvidíme, jak bude dodržena,“ řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.

„Na schůzce to padlo. Jak to bude, se ukáže zítra při hlasování,“ reagoval Filip ve čtvrtek večer na dotaz, jestli od hnutí ANO komunisté slyšeli, že by návrh podpořilo. Hnutí ANO hodlá přistoupit jen na takovou variantu, která neohrozí armádní investice.

„Jsem přesvědčen, že je možné zítra státní rozpočet hlasovat. Nemyslím si, že by bylo vhodné ho odložit. Nemyslím si ani, že by bylo vhodné, aby Česká republika skončila v provizoriu, ale vyloučit to nemohu,“ uzavřel Filip.

Sněmovna pokračuje dnes v závěrečném kole projednávání státního rozpočtu na příští rok. Pokud by Sněmovna rozpočet neschválila, nastalo by rozpočtové provizorium a stát by hospodařil podle letošního rozpočtu. Ministerstvo financí už oznámilo, že se na tuto situaci připravuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…