Propaganda, militaristi, šmelináři! Rudý Grebeníček poslal vzkaz do ČT. Kvůli válce

05.08.2014 11:20

Bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček se vehementně ohrazuje proti názvu pořadu České televize. Jedná se o dokumentární cyklus „Naše velká válka“, pojednávající o Češích za první světové války. Grebeníček se ohrazuje, že tato válka v žádném případě nebyla „naše“. A ani další války, do kterých nás zatáhly, podle něj nejsou naše, protože s nimi drtivá většina veřejnosti nesouhlasí.

Propaganda, militaristi, šmelináři! Rudý Grebeníček poslal vzkaz do ČT. Kvůli válce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Grebeníček v poslanecké lavici

„Jako svou si ji připravovali a vedli rakouští Habsburkové a militaristé ve spolupráci s Německem. Jako svou válku ji brali a podporovali nacionalisticky podněcovaní Němci a Maďaři,“ rozčiluje se komunistický poslanec. Čeští a slovenští vojáci se podle něj s těmito jatkami neztotožňovali nikdy.

„S každým dalším dnem stále zřetelněji to byla válka těch nahoře, válka trůnů, impérií, militaristů, zbrojařů a šmelinářů, kteří poddané a spoluobčany použili jako spotřební válečný materiál k naplnění svých zájmů,“ rozjel se Grebeníček. Češi ji podle něj vnímali výhradně jako katastrofu a nakonec začali své naděje na mír spojovat s porážkou Rakouska.

Celý text poslance Grebeníčka ZDE

Prezentace plánů rakouského vojensko- průmyslového komplexu jako „naší války“ podle Grebeníčka souvisí i se současnými shovívavými debatami o starém dobrém Rakousku toužícím po rovnoprávnosti národů.

Otázka „našich válek“ je ale prý aktuální i dnes. I v nedávné minulosti podle něj Česká televize měla řadu „našich válek“, které přitom podstatné části veřejnosti byly naprosto cizí. Namátkou poslanec jmenuje již více než deset let trvající „barbarskou trestnou výpravu Spojených států proti Afgháncům“, statisíci obětí zaplacenou trestnou výpravu proti Iráku a též bombardovací výpravu do Libye. Nic z toho prý nebylo „naší válkou“.

„Čeští občané jsou politickými elitami a médii i zahraničními protektory přesvědčováni, obdobně jako za Rakouska, že prý jde o bohulibé trestné výpravy, o 'naše války',“ konstatuje znechuceně komunista. Tyto války, které nás prezentují jako moderní barbary, prý naše nejsou a musíme to stále a důrazně říkat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…