Propast mezi Ruskem a Západem. Světoví státníci se Moskvě vyhýbají i na oslavy, píše agentura

22.03.2015 18:54

Přes 70 lety spolu bojovali proti nacistickému Německu. Nyní se Rusko chystá okázale oslavit vítězství bez svých tehdejších západních spojenců. Je to důsledek propasti, která je odděluje kvůli ukrajinské krizi, napsala agentura AFP.

Propast mezi Ruskem a Západem. Světoví státníci se Moskvě vyhýbají i na oslavy, píše agentura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Vojenská přehlídka 9. května v Moskvě má pro prezidenta Vladimira Putina a mnoho Rusů velký význam. Seznam přítomných - a hlavně nepřítomných - zahraničních hostů, ukazuje, jak se zhoršily vztahy mezi Ruskem a Západem. Ještě před necelým rokem přitom společně slavili na plážích Normandie 70. výročí vylodění spojenců ve Francii.

Z celkem 68 pozvaných světových lídrů jich dosud kladně odpovědělo jen 26

Kreml může počítat s nejvyššími představiteli Číny a KLDR. Očekáváni jsou také řecký premiér Alexis Tsipras či český prezident Miloš Zeman po boku šéfů států a vlád Indie, Jihoafrické republiky, Mongolska, Vietnamu nebo Kuby.

Ovšem francouzský prezident François Hollande stejně jako britský premiér David Cameron vzkázali, že se přehlídky nezúčastní. Přítomen nebude ani americký prezident Barack Obama - o podobné cestě v květnu do Ruska se prý nikdy v Bílém domě ani nehovořilo.

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítla, ale diplomaticky sdělila, že pojede do Moskvy druhý den a položí tam kytici na památku obětí. Polsko uspořádá svou vlastní ceremonii.

Z celkem 68 pozvaných světových lídrů jich dosud kladně odpovědělo jen 26.

Kreml už bagatelizoval rozsah a význam neúčasti 9. května

Pro západní vrcholné představitele by účast na oslavách 9. května v Moskvě prostřednictvím vzpomínek na druhou světovou válku dodala legitimitě současné politice Kremlu, vysvětluje analytička Lilia Ševcovová.

Kremlu na oslavách 9. května tradičně velmi záleží. Kapitulace nacistického Německa byla podepsána pozdě večer 8. května v Berlíně, tedy 9. května moskevského času. V bývalém Sovětském svazu bývala označována za Velkou vlasteneckou válku. Bylo v ní zabito nejméně 27 milionů sovětských občanů a vítězství zůstává v Rusku předmětem ohromné hrdosti.

O tom, že tato otázka je stále velmi citlivá, svědčí diplomatický incident, který při jednom lednovém obřadu k osvobození koncentračního tábora Osvětim vyvolal polský ministr zahraničí tvrzením, že osvoboditelé tábora byli hlavně Ukrajinci. Putin, který na tehdejších obřadech v Polsku nebyl, se ohradil proti podobným snahám minimalizovat roli Ruska za druhé světové války. Tyto snahy chtějí podle něj podkopávat "moc a morální autoritu" Ruska.

Zdrženlivost západních zemí vůči oslavám v Moskvě popuzuje mnoho Rusů

Kreml už bagatelizoval rozsah a význam neúčasti 9. května. Tvrdí, že většina zemí světa chápe, jakou významnou roli hrálo Rusko v pádu nacismu. Rusko, které má ve zvyku slavit každý rok toto vítězství okázale, slíbilo, že letošní obřad bude ještě slavnostnější než obvykle.

Vyznamenání obdrží všech 2,5 milionu veteránů, kteří jsou ještě naživu. Vojenské přehlídky budou na různých místech Ruska a v některých bývalých sovětských republikách. Před Kremlem mají pochodovat vojáci z deseti zemí. Ruští vojáci budou v dobových sovětských uniformách pochodovat vedle nejnovější výzbroje ruské armády, která se v posledních letech ohromně modernizovala.

Zdrženlivost západních zemí vůči oslavám v Moskvě popuzuje mnoho Rusů, kteří v tom vidí nedostatek respektu. "Doufají, že potrestají Rusko a popřou smrt 27 milionů sovětských občanů," soudí ředitel Střediska politických studií v Moskvě Vladimir Jevsejev. "Že Barack Obama nepřijede, je jeho problém. Svět nezávisí na jeho dobré vůli," řekl.

Jiné hlasy dávají najevo větší porozumění vůči západním představitelům. "Nemohou si dovolit účastnit se vojenské přehlídky a dívat se na pochodující ruské vojáky," věří Alexandr Baunov z moskevského Carnegieho centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…