Proruští ozbrojenci propustili sedm inspektorů OBSE, Čech už je doma

04.05.2014 6:10

Český podplukovník Josef Přerovský, který byl od pátku 25. dubna spolu s dalšími inspektory Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě zadržovaný separatisty v ukrajinském Slavjansku, se krátce před sobotní půlnocí vrátil zpět do Prahy. Proruští ozbrojenci propustili sedm inspektorů v sobotu dopoledne, ti poté odcestovali do Berlína a Přerovský v doprovodu ministra obrany Martina Stropnického pak pokračoval českým vojenským speciálem do Prahy. Kromě českého důstojníka byli ve skupině čtyři Němci, Polák a Dán.

Proruští ozbrojenci propustili sedm inspektorů OBSE, Čech už je doma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letiště Praha-Kbely

Přerovský po příletu na kbelské letiště novinářům řekl, že jim únosci fyzicky neubližovali ani je netrápili hlady. Za nejnáročnější na psychiku označil první hodiny, kdy museli být ve sklepě se zavázanýma očima a svázanýma rukama. Po první noci jim také ozbrojenci řekli, že je budou používat jako živé štíty, ale hrozbu neuskutečnili.

„O útěku jsme uvažovali," řekl. Kvůli tomu, že byli velká skupina, která by se ve městě plném ozbrojenců nedostala daleko, od toho nakonec upustili. Separatisté jim prý dávali pravidelně najíst pohankovou kaši, rýži a polévky. Okradli je ale o všechny cennosti a počítač, nic z toho jim při propuštění nevrátili.

Pro Přerovského byl incident první takovou zkušeností a v zajetí o svém dalším působení u vojska přemýšlel. „Svoji práci chci dělat dál," je rozhodnutý. „Jsem rád, že máme takové lidi v armádě," ocenil důstojníka ministr Stropnický.

Propuštění zadržovaných uvítal už v sobotu i premiér Bohuslav Sobotka. Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka má mimořádný podíl na puštění rukojmích Německo, zejména ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a kancléřka Angela Merkel. „Bez nich by to bylo velmi obtížné," dodal Zaorálek.

Pro zadržované přiletěl letoun německé armády

Proruští radikálové propustili inspektory OBSE v sobotu dopoledne. Podle ruských médií se o jejich osvobození zasloužil kremelský emisar Vladimir Lukin. Západní diplomaté hlavní zásluhu přičítají úsilí civilní mise OBSE, která na Ukrajině působí souběžně s vojenským týmem OBSE.

Tým kontrolorů odpoledne na jednom ze silničních kontrolních postů u Slavjansku převzal generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland, který je odvezl do Doněcku. Letoun německé armády, vypravený na Ukrajinu speciálně pro tuto příležitost, večer dopravil skupinu inspektorů do Berlína. Tam na ně vedle Stropnického čekali i německá ministryně obrany Ursula von der Leyen a její kolega z Dánska Nicolai Wammen. Německé pozorovatele přímo na letišti uvítali i jejich rodinní příslušníci.

Vojenská mise OBSE byla nedaleko východoukrajinského Slavjansku zadržena v pátek 25. dubna. V internaci bylo původně osm jejích členů, švédský důstojník byl propuštěn s ohledem na jeho zdravotní stav. Misi na východ Ukrajiny vyslalo Německo, které v ní má čtyři zástupce. Vojenské experty z Česka, Dánska a Polska Berlín k účasti v misi přizval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…