Proti Fialovi a za zemědělce! Spanilá jízda ze severních Čech až na Moravu. Tam už byly stovky aut

27.01.2024 20:30 | Reportáž

Proti zemědělské politice a vládě protestovali v sobotu příznivci strany PRO jízdou automobily ze severních Čech až do moravských Letovic. Větší část cesty vedla po dálnici, v závěru akce nechyběly ani zemědělské stroje. Akce se uskutečnila po úspěšném protestu chomutovských zemědělců a v kontextu o poznání silnějším odporu evropských zemědělců.

Proti Fialovi a za zemědělce! Spanilá jízda ze severních Čech až na Moravu. Tam už byly stovky aut
Foto: Václav Fiala
Popisek: Řidiči se chystají na protestní jízdu proti zemědělské politice a Fialově vládě.

Na „sběrném“ místě u Slaného čekala desítka lidí a několik označených automobilů, které se pak vydaly na „spanilou“ jízdu.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57872 lidí
Řidiči na odpočívadle, kde se účastníci kolony soustředili, byli překvapeni a nejdříve příliš nechápali, co se děje. Zvláště zahraniční, kteří jsou podle jejich vlastních slov zvyklí na podstatně větší účast a také to, že se spíše jezdí přes jednotlivá města. Dávali ale troubením i světly najevo svoji podporu. To bylo v rozporu s tuzemskými řidiči, kteří akci spíše odsuzovali, že jde o věc individuálně každého člověka. „Zemědělci už skomírají a časem ani nebudou,“ mávl rukou jeden mladík z „vytuněného“ fordu.

Jaký rozdíl s Vysočinou a Moravou, kdy již mnohem silnější kolonu zdejší téměř vítali. „Byla to vynikající akce, které se zúčastnilo mnoho lidí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z organizátorů Rostislav Kubíček z hnutí Občan v odporu. „Bylo tam hlavně hodně osobních aut, protože nešlo jen o zemědělský protest, ale akci proti vládě Petra Fialy. Už od Chomutova se k nám po cestě přidávala auta, začalo to v Lounech a vrcholilo v Letovicích. Tam proběhla jízda, kde bylo až několik stovek aut. Byly tam i kamiony a samozřejmě také traktory. Lidé byli z toho nadšeni a ukázalo se, že naštvanost proti vládě je čím dál větší. Byť byla velká zima, tak lidé na nás čekali i na zpáteční jízdě. Policie to zajistila dobře, neposílala do kolony žádná auta,“ pochvaloval si spoluorganizátor. „Řidiči na nás blikali a vůbec jim to nebylo nepříjemné.“

Zahraniční spory

Organizátoři plánují další protest a rozhodně prý přitvrdí. Vzory vidí v zahraničí. Tam čím dál víc eskalují akce, a to především ve Francii, ale rovněž i v Itálii, Beneluxu a Polsku. Naopak v Německu zdá se vyčkávají, protože tamní spolková vláda jim nevyšla vstříc. Avizované blokády marketů se zatím nekonají, stejně jako zákaz vývozu zemědělských produktů z Bavorska, kterým pohrozil bavorský ministerský předseda na jednom z největších protestů v Norimberku. Berlín je zatím tedy relativně klidný, konají se setkání a rozhovory a mezitím již opět probíhá na několik dní přerušená stávka strojvedoucích.

Někde přitápí, jinde udržují

Velké protesty jsme zaznamenaly rovněž v Rumunsku, kde hlavní příčinou odporu je dovoz ukrajinské pšenice. Naopak, bez velkých akcí je zatím Rakousko a také Slovensko. Základním problémem je neúměrné daňové zatížení zemědělců, omezení subvencí, dovoz potravin a výrobků z Ukrajiny. V Čechách se velmi diskutuje kolem zvýšení daně z nemovitosti, kterou nyní budou zemědělci platit a jež je v porovnání s loňským rokem o 75 procent vyšší. Velkým problémem je Grean Deal, kdy v Evropě se budou muset neobhospodařovat a nechat ležet ladem tisíce hektarů orné půdy. Zemědělci podle nich oprávněně upozorňují, že vypukne potravinářská krize, kterou nezaplní dovozy z jižní Ameriky, Číny nebo Afriky.

Podpora zemědělců je v západní Evropě od běžných občanů velmi vysoká, u nás se zdá, že toto téma příliš nehýbe společností a politici odmítají tvrzení, že je zde cítit nějaké pnutí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kokain ve sněmovně: „Všichni vědí, kdo to tam nosí. I Pekarová.“

9:17 Kokain ve sněmovně: „Všichni vědí, kdo to tam nosí. I Pekarová.“

„Že se ve sněmovně šňupe jak o život a že po ‚odchodu‘ hlavního distributora Feriho jeho místo zauja…