Protesty ve Francii: Ajaj. První mrtví. Z řad zemědělců

24.01.2024 15:19

Rostoucí protesty francouzských zemědělců v úterý přinesly tragédii, když auto najelo do balíků slámy, které demonstranti umístili přes silnici, a srazilo tři osoby. Náraz nepřežila jedna z protestujících, její manžel a dcera utrpěli zranění. „Všichni naši zemědělci truchlí. Náš národ je v šoku,“ uvedl nový francouzský premiér Gabriel Attal.

Protesty ve Francii: Ajaj. První mrtví. Z řad zemědělců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31355 lidí
Francouzští zemědělci stupňují svůj tlak na vládu a protestují proti nízkým mzdám, nadměrné regulaci a rostoucím nákladům. V úterý je ale zasáhla tragédie, když auto najelo do balíků slámy, které byly rozloženy přes silnici, a srazilo tři osoby, než se zastavilo o návěs traktoru. Smrtelná nehoda v regionu Ariège v jihozápadní Francii zasáhla všechny protestující.

Žena, kterou auto zabilo, byla podle serveru Euronews.com farmářka, která se účastnila protestů se svojí rodinou. „Všichni naši zemědělci truchlí. Náš národ je v šoku,“ uvedl premiér Gabriel Attal, nově dosazený prezidentem Emmanuelem Macronem při nedávné obměně vlády.  

„Ženě, která při srážce zahynula, bylo kolem třiceti let. Její čtyřicetiletý manžel byl vážně zraněn a hospitalizován a jejich čtrnáctiletá dcera byla ve ‚znepokojivém‘ stavu, který si vyžádal její převoz vrtulníkem k nemocničnímu ošetření,“ uvedl místní prokurátor s tím, že srážka pravděpodobně nebyla úmyslná. Policie zadržela tři cestující v autě k výslechu.

Měsíce trvající demonstrace se v posledních týdnech neustále stupňují. Protestující stavějí dopravní barikády a vykládají zapáchající zemědělský odpad před vládní úřady nebo obracejí dopravní značky vzhůru nohama.

Francie je jednou z evropských zemědělských velmocí, která má silné zemědělské lobby, ale také hlubokou nespokojenost mezi zemědělci, kteří tvrdí, že mají problém vyjít s penězi, přestože pracují dlouhé hodiny, aby uživili zemi a podpořili její export svými produkty.

Vláda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se snaží uklidnit obavy zemědělců dříve, než jejich hněv přeroste v širší hnutí, jako byly protesty žlutých vest proti ekonomické nespravedlnosti v roce 2019, které snížily Macronovu popularitu a při nichž docházelo k častým násilnostem mezi protestujícími a pořádkovou policií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…