Proti Islámskému státu potřebujeme velkou armádu. Ministr Stropnický v novinách obsáhle vysvětlil, co bude dělat

06.06.2015 10:07

Chceme-li se postavit tváří v tvář masivním armádám některých zemí nebo tisícům zahraničních bojovníků, kteří utíkají bojovat za Islámský stát, malá armáda nepostačí. Tento názor prezentuje v dnešní MF Dnes ministr obrany Martin Stropnický.

Proti Islámskému státu potřebujeme velkou armádu. Ministr Stropnický v novinách obsáhle vysvětlil, co bude dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Silně vnímám jeden fenomén, a sice zastírání kontur mezi válkou a mírem, mezi spoluprací a konfliktem,“ konstatuje ministr za hnutí ANO Stropnický. „Nejde však jen o státy. Radikální fanatičtí teroristé jsou schopni destabilizovat celé regiony. Mám na mysli například skupiny jako takzvaný Islámský stát nebo Boko Haram,“ uvedl.

Podle Stropnického před námi stojí jeden zásadní a nesmírně obtížně řešitelný problém, a tím je imigrační vlna. „Vlna, která by mohla přerůst v tsunami, nevyhnutelně směřuje k nám, do Evropy,“ konstatuje s tím, že sám není lhostejný ani k osudům lidí na útěku, ani k osudům občanů Evropské unie a k potížím našich unijních partnerů, jichž se masová migrace nejvíce týká.

Hrozby, které kolem nás jsou, jsou podle Stropnického důvodem pro zvýšení náboru nových vojáků. „Armáda ČR má dnes o 5 300 vojáků méně, než by měla tabulkově mít, a to ani nemluvím o aktivních zálohách. Zároveň před sebou doslova tlačíme ‚historický dluh‘v oblasti výzbroje,“ zkonstatoval Stropnický s tím, že resort obrany nyní zpracovává celý komplex nových opatření.

„Zvlášť významná je novelizace branného zákona. Ono je moc hezké mávat českou vlajkou a demonstrovat jednou na podporu Ukrajiny, jindy proti terorismu a imigrantům, pak zase pro zachování evropské azylové solidarity a nakonec proti ‚burce a kebabu‘. Ale to je falešné vlastenectví,“ uvedl. Podle něj je mnohem podstatnější vyjádřit svůj názor a zájem svoji zemi a její hodnoty v případě potřeby aktivně bránit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…