Protiizraelský postup! Mezinárodní výbor Červeného křiže vážně obviněn

26.11.2023 8:44

Příměří mezi Izraelem a teroristy z hnutí Hamás se hned druhý den zadrhlo. Agentura Reuters sice tvrdí, že se spory podařilo vyřešit a výměny rukojmí a dodávky humanitární pomoci budou pokračovat, ale server izraelského listu Haaretz nabízí poněkud odlišný pohled. Server izraelského listu Jerusalem Post v souvislosti s válkou proti teroristům a tahanicemi o rukojmí napsal, že Mezinárodní výbor Červeného kříže postupuje jasně protiizraelsky.

Protiizraelský postup! Mezinárodní výbor Červeného křiže vážně obviněn
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Hned druhý den příměří mezi izraelskou armádou a palestinským hnutím Hamás se zdálo, že tak dlouho budovaná dohoda vybouchne. Palestinci otáleli s předáním dalších rukojmí a do severní části pásma Gazy proudilo méně humanitární pomoci. Ale agentura Reuters, která se odvolala na zdroje z Kataru a z Egypta, napsala, že se spory podařilo urovnat.

Server izraelského listu Haaretz ovšem upozornil, že spory mezi Izraelem a Palestinou vyřešeny nebyly. Obě strany se prý jen s pomocí vyjednavačů z Kataru a z Egypta dohodly, že rukojmí, případně palestinské vězně, propustí a spory budou dál řešit. Ale dokud nenajdou řešení, tak podle listu Haaretz hrozí, že se tahanice o rukojmí budou opakovat i další dny. „Pokud dnes večer nebudou položeny základy, budeme zítra svědky opakovaného vysílání dnešních událostí," uvedl zdroj v sobotu.

V centru Tel Avivu se podle serveru listu Haaretz sešlo na demonstraci 100 tisíc lidí, kteří vyjadřovali podporu rukojmím, jež drží teroristé z Hamásu, a žádali jejich propuštění.

„Odhaduje se, že 100 000 lidí se v sobotu večer v Tel Avivu shromáždilo na podporu rodin rukojmí a připomnělo si 50 dní od masakru ze 7. října a únosu asi 240 jedinců do pásma Gazy. Dav se shromáždil na náměstí před Muzeem umění v Tel Avivu, které demonstranti nazvali Náměstí rukojmích,“ napsal server Haaretz.

Server izraelského listu Jerusalem Post v souvislosti s válkou proti teroristům a tahanicemi o rukojmí napsal, že Mezinárodní výbor Červeného kříže postupuje jasně protiizraelsky.

„Navzdory četným příspěvkům na sociálních sítích o Palestincích trpících válkou s Hamásem se Červený kříž nezmínil ani jednou o izraelských civilistech, kteří trpěli 7. října nebo později. … Důsledky této disproporce obsahu jsou významné, protože ovlivňují celkový narativ, veřejné vnímání a chápání konfliktu. Vzhledem k vlivné úloze MVČK při poskytování informací je nezbytné přijmout vyváženější a diferencovanější přístup ke komunikaci na sociálních sítích,“ napsal server.

Upozornil, že po barbarském vpádu teroristů z palestinského hnutí Hamás na území Izraele enormně narostly antisemitské příspěvky na sociálních sítích. Prý až o 400 procent ve srovnání se dvěma týdny před válkou.

„Tento alarmující nárůst online antisemitismu měl strašlivé důsledky v reálném světě. Případy antisemitského násilí a vandalismu se vyskytly po celém světě, přičemž soukromé domy a byty ve městech jako Berlín, Paříž a další byly označeny Davidovými hvězdami. Synagogy, památníky holocaustu, židovské školy, židovské hřbitovy a historická židovská místa v lokalitách jako Girona, Berlín, Vídeň, Řím a Soluň byly terčem útoků, často doprovázených protiizraelskými a antisemitskými graffiti, včetně hákových křížů,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…