Protikuřácký zákon projde, tvrdí ministr zdravotnictví Němeček

24.05.2016 16:16

Protikuřácký zákon bude podle odhadu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) schválen během aktuální schůze Sněmovny. Na dnešní tiskové konferenci uvedl, že tak soudí na základě rozhovorů s poslanci. Připustil, že projednání více jak dvou set pozměňovacích návrhů nebude snadné, některé je podle něj možné přijmout.

Protikuřácký zákon projde, tvrdí ministr zdravotnictví Němeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svatopluk Němeček

"Jsem velkým optimistou. Po rozhovoru s řadou poslanců jsem došel k názoru, že zákon schválen bude," prohlásil ministr. Připomněl, že za deset dní uplyne rok ode dne, kdy návrh protikuřáckého zákona podpořila vláda. Od té doby dle jeho slov přibylo v České republice víc jak 65 tisíc nových pacientů, jejichž nemoc souvisí s kouřením.

K projednávání protikuřáckého zákona se poslanci vrátí po třech týdnech. Na minulé schůzi se k jeho schvalování kvůli obsáhlé debatě vůbec nedostali. Němeček tehdy v rozpravě uvedl, že je ochoten se smířit s některými návrhy na změkčení zákona. Totéž zopakoval i dnes. Některé pozměňovací návrhy jsou ale podle něj podány jen proto, aby zákon nebyl schválen.

Celkem se k předloze, která zakazuje kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních a omezuje také prodej a podávání alkoholu sešlo víc jak 220 pozměňovacích návrhů. Změny se týkají například možnosti zřídit v pohostinstvích kuřárny. Mohly by zabírat čtvrtinu plochy podniku byly by bez obsluhy. Další navržená úprava vyjímá ze zákazu vodní dýmky nebo elektronické cigarety. Poslanci budou zvažovat také návrh na zákaz kouření v autě, pokud v něm jsou v něm děti.

Zastánci normy argumentují zejména ochranou zdraví nekuřáků. Kritici tvrdí, že zákaz kouření je zásahem do práv majitelů restaurací i jednotlivců. Každý si podle nich může vybrat, zda jeho podnik bude kuřácký, nebo nekuřácký. Stejně tak hosté mohou zvolit, zda chtějí posedět v prostředí, kde se kouří, nebo si vyberou nekuřácký podnik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …