Kamil Kutina, který provozuje pálenici v Jílovém u Prahy, si myslí, že lidé, kteří se metylem otrávili, museli vypít čistý metylalkohol, nejspíš z nějaké cisterny. „Domácí pálenkou by se neotrávili, i kdyby ji pálili doma, protože alkohol funguje jako protijed,“ vysvětluje pro Český rozhlas.
I jeden ze zákazníků pálenice Jan Novotný zastává podobný názor. „To je nějaký průmyslový líh nebo něco. To podle mě z lihovaru nemůže být,“ myslí si. Nevěří prý, že by něco takového mohlo vzniknout klasickým procesem destilace ovoce.
Kamil Kutina lidem doporučuje, aby si své výpěstky nechávali vypálit pouze v osvědčených pálenicích. Tam prý lze zaručit, že výsledný produkt nebude tak životu nebezpečný, jako se to stalo na Ostravsku.
V Havířově se minimálně osm lidí otrávilo alkoholem, který obsahoval život nebezpečný metylalkohol. Celkem tři lidé již na následky požití závadné lihoviny zemřeli, pět dalších bojuje o život v nemocnicích v Havířově a v Orlové.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: jav