Provozovatelé palíren ujišťují: Nemůže se nic stát, otravy v Havířově vznikly jinak

09.09.2012 11:32

Podzim tradičně patří destilaci všelijakých plodů. V letošním roce se však o soukromých palírnách diskutuje i v souvislosti s případem otravy metanolem na Ostravsku. Výrobci kořalek však ujišťují, že v solidní pálenici není možné, aby se něco takového stalo.

Provozovatelé palíren ujišťují: Nemůže se nic stát, otravy v Havířově vznikly jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vodka "velejemná"

Kamil Kutina, který provozuje pálenici v Jílovém u Prahy, si myslí, že lidé, kteří se metylem otrávili, museli vypít čistý metylalkohol, nejspíš z nějaké cisterny. „Domácí pálenkou by se neotrávili, i kdyby ji pálili doma, protože alkohol funguje jako protijed,“ vysvětluje pro Český rozhlas.

I jeden ze zákazníků pálenice Jan Novotný zastává podobný názor. „To je nějaký průmyslový líh nebo něco. To podle mě z lihovaru nemůže být,“ myslí si. Nevěří prý, že by něco takového mohlo vzniknout klasickým procesem destilace ovoce.

Kamil Kutina lidem doporučuje, aby si své výpěstky nechávali vypálit pouze v osvědčených pálenicích. Tam prý lze zaručit, že výsledný produkt nebude tak životu nebezpečný, jako se to stalo na Ostravsku.

V Havířově se minimálně osm lidí otrávilo alkoholem, který obsahoval život nebezpečný metylalkohol. Celkem tři lidé již na následky požití závadné lihoviny zemřeli, pět dalších bojuje o život v nemocnicích v Havířově a v Orlové.  



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…