Nové pravidlo: Kdo nabourá opilý, celé to zaplatí

15.07.2012 21:49

Resort dopravy ve spolupráci s BESIPEM připravuje úpravu, která nepotěší řidiče, kteří si rádi před řízením přihnou.

Nové pravidlo: Kdo nabourá opilý, celé to zaplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní kontrola

Ministerstvo dopravy připravuje nová pravidla pro úhrady škod při dopravních nehodách. Pojišťovny by v některých případech nemusely zaplatit skoro nic. Kdo zaviní vážnou dopravní nehodu a bude pod vlivem alkoholu nebo drog, tak zaplatí nejenom případnou léčbu zraněného – to už se stává dnes – ale bude také sám platit všechny další náklady jako výjezd záchranářů nebo ušlý zisk zraněného člověka, upozornila ČT.

Ministerské oddělení BESIP je přesvědčeno, že taková hrozba razantně zvýší bezpečnost na silnicích. Už dnes u některých pojišťoven platí, že pokud viník vážné nehody řídí opilý, zaplatí mimo jiné zraněnému veškerou léčbu. Ne všechny pojišťovny však mají podle BESIPu stejný postup.

Opilec to musí pocítit

"Aby člověk pocítil, že způsobil cizí zranění, že jsou tam celospolečenské náklady, na kterých by se měl podílet," zdůvodnil zpřísnění pravidel ředitel BESIPu Roman Budský v ČT.

Tento rok opilí řidiči zavinili 1 844 nehod, při kterých zemřelo patnáct lidí. "U dvou třetin dopravních nehod pod vlivem alkoholu je u viníka zjištěn alkohol nad jedno promile, což je strašně moc," varuje ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…