Prožrali jste to! Ve Sněmovně bylo zase jednou horko. Zatápěl Laudát

30.06.2017 10:58

Podmínky pro poskytování dávek na takzvané zvláštní pomůcky zdravotně postiženým lidem se zřejmě zmírní. Zvýší se také příspěvek na mobilitu. Předpokládá to poslanecká novela, kterou dnes schválila s některými úpravami téměř jednomyslně Sněmovna. Pro hlasovalo 129 ze 134 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo, píše ČTK.

Prožrali jste to! Ve Sněmovně bylo zase jednou horko. Zatápěl Laudát
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

„Ambicí novely je zlepšení přístupu zdravotně postižených ke zvláštním pomůckám, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl za předkladatele Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Handicapovaným lidem pomáhají vrátit se do běžného života, připomněl.

Předlohu v diskusi podpořil navzdory dopadům na státní rozpočet ministr financí Ivan Pilný (ANO), ale i František Laudát z opoziční TOP 09. Laudát ale koalici nařkl, že rozdávala peníze lidem, kteří je nepotřebují, a přijímala nadměrný počet nových úředníků. „Dostáváte republiku do obrovské pasti. Prožrali jste růst, to je výsledek vaší politiky,“ uvedl.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Zatímco nyní mohou zdravotně postižení lidé dostat bez posuzování svých příjmů dotaci na pomůcku dražší než 24 000 korun, nově hranice klesne na 10 000 korun. Pod tuto cenovou mez na dotaci dosáhnou v případě, že nebudou mít příjmy vyšší než osminásobek životního minima. Příspěvek na mobilitu vzroste se současných 400 na 550 korun měsíčně.

Změny se budou týkat také příspěvků na pořízení automobilu. Dotaci by stát mohl nově poskytovat už po sedmi letech místo nynějších deseti let. Její výše se ale bude odvíjet od příjmů celé domácnosti tělesně postiženého člověka. Bude moci dosáhnout 100 000 až 200 000 korun. Jinak se při rozhodování o příspěvcích už nemají zkoumat celkové majetkové a sociální poměry handicapovaných lidí.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Předkladatelé, k nimž patří také Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Jaroslav Zavadil (za ČSSD), zdůvodňují změny koaličním slibem zrušit „ƒƒprvky asociální politiky“, které zavedl někdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident. Má být účinná od příštího roku.

Novela je podle Národní rady osob se zdravotním postižením zásadní změnou k lepšímu. Zákon schválený za Drábka v mnohých bodech potřeby lidí se zdravotním postižením nebral v úvahu, sdělil v tiskové zprávě předseda rady Václav Krása.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…