Průměrně schopná, průměrně inteligentní... Poté, co Schillerová odjela z ČT, to Kalousek, Topolánek a další brutálně rozjeli u klávesnic

03.03.2019 17:25

V nedělních Otázkách Václava Moravce proti sobě usedli ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová a exministr financí Miroslav Kalousek. Chvílemi mezi nimi lítaly blesky. Například když se Kalousek vysmál revolučnímu návrhu ministryně na změny v platbách zdravotního pojištění. Ještě v průběhu pořadu postoval „Kalousek“ tweety a společně s expremiérem Mirkem Topolánkem tepali ministryni v diskusi a nebyli sami.

Průměrně schopná, průměrně inteligentní... Poté, co Schillerová odjela z ČT, to Kalousek, Topolánek a další brutálně rozjeli u klávesnic
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09) a Alena Schillerová (ANO).

Ministryně financí Schillerová přišla s nápadem, že za státní pojištěnce – za seniory, studenty a děti – už by zdravotní pojištění neplatil stát, ale zaměstnanci, podnikatelé a živnostníci. Nad tímto nápadem Kalousek nevěřícně kroutí hlavou. Ve chvíli, kdy u Moravce poslouchal argumenty Schillerové a slova o tom, že tento nápad má opravdu smysl, sepsal reakci na svůj Twitter.

V ní zdůraznil, že stát dnes za své pojištěnce platí čtyřikrát méně, než odvádí zaměstnanec se zaměstnavatelem z průměrného platu. Dodal, že naopak navrhují snížení zdravotního pojištění a zvýšení plateb státu za důchodce a děti. Zvýší se tak podle něj čistá mzda, sníží cena práce a pojistné částky budou férovější.

Následně po zveřejnění vyjádření někteří twitteroví uživatelé začali pochybovat o tom, jestli je to skutečně Kalouskův osobní názor, jelikož se domnívali, že pokud jej v tu samou chvíli sledují v živém vysílání České televize, nemůže současně psát reakce na sociální sítě. „Mirku, ty kluku, ty už jsi jak já, dokážeš sedět u Moravce a zároveň tveetovat. Kolik ti je?“ dodal pobaveně i falešný účet prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, podle kterého předseda poslaneckého klubu TOP 09 s mobilem neumí.

Kalousek však vzápětí vysvětlil, jak to chodí. Statusy si prý píše zásadně sám a stejně tak je tomu i v tomto případě. Doplnil jen, že na pořad je však připravený, a ví tedy, že něco takové řekne. Napíše tedy text a požádá kolegu, aby ho odeslal hned, jak to z televize uslyší. „Vadí? Mně to přijde efektivní,“ míní.

Do diskuse se připojil i někdejší premiér Mirek Topolánek, který si s Kalouskem na Twitteru často notuje. Ani dnes tomu nebylo jinak a pustil se do Schillerové také. Při sledování dnešního vystupování ministryně u Moravce usoudil, že „docela drze lže“. Podotkl, že je to neuvěřitelný rozdíl proti Kalouskovi.

Schillerová je podle něj jedním z nejslabších ministrů financí posledních dekád. „Myslím, že měla raději lyžovat s vnukem,“ narážel na její slova, která vpálila Kalouskovi, když jí u Moravce rozčílil názorem, že by bylo elegantnější, kdyby se zaměstnavatelům a živnostníkům o něco snížilo zdravotní pojištění, zatímco stát by konečně měl začít platit víc než jen čtvrtinu v porovnání se zaměstnanci. „Já jsem kvůli vám přijela o den dřív z dovolené na horách. Opustila jsem svého milovaného čtyřletého vnuka,“ vyčítala mu, že za to jí cesta do studia nestála.

Topolánkovi pak reagoval „Faltýnek“ s tím, že Schillerová dál lyžuje s vnukem a poslali tam místo ní Dádu Patrasovou, proto se jim možná zdá slabší. Zase lžete, pane kolego, odpověděl Kalousek a poznamenal, že Dáda je chytrá.

A do hodnocení současné ministryně financí se kriticky pustil také komentátor Alexandr Mitrofanov. Na její adresu poznamenal: „Běda zemi, v níž vládne průměr.“

Kalousek na to výsměšně uvedl, že si Schillerovou pamatuje jako svou průměrně schopnou a průměrně inteligentní ředitelku FÚ v Brně. „A teď si představte, že by byla podprůměrná... jakože takovými disponují všechny politické subjekty,“ podotkl. Mitrofanov nemohl než souhlasit a doplnil, že podprůměr v čele státu je horší než průměr v čele státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…