Průzkum: Finanční negramotnost je příčinou zadlužení a finančních problémů

15.11.2013 7:57

Třetina českých domácností má finanční rezervu jen na měsíc. Každý patnáctý Čech by s finanční rezervou vystačil necelý týden, 35 procent pak dva až tři měsíce. Jednou z příčin zadlužení je nedostatečné finanční vzdělání. Údaje vyplývají z říjnového průzkumu agentury STEM/MARK, který má k dispozici deník Právo.

Průzkum: Finanční negramotnost je příčinou zadlužení a finančních problémů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Lidé v průzkumu uváděli jako hlavní příčinu svých finančních problémů nejčastěji nezaměstnanost nebo ztrátu zaměstnání (61 procent), neuvážené výdaje (34 procent), hazard, drogy a alkoholismus (26 procent) a také rozhazovačnost a plýtvání (22 procent).

Finanční gramotnost je důležitá

Každý sedmý Čech se podle průzkumu do problémů dostává jako oběť podvodu, každý osmý kvůli špatné ekonomické situaci. Pětina respondentů uvedla, že příčinou finančních problémů je nedostatečná finanční gramotnost. Sedm z deseti dotázaných se domnívá, že nedostatečné finanční vzdělání může vést k zadlužení, podle více než padesáti procent lidí může být jednou z příčin toho, že lidé podepíšou nevýhodnou smlouvu.

"Řada finančních problémů by vůbec nemusela vzniknout, kdyby si veřejnost byla plně vědoma rizik, která obnáší neuvážené půjčky, liknavost při prvních náznacích problémů či absence finančního plánování," uvedl David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Více než polovina lidí uvedla, že pokud si nejsou jisti, co nabízejí finanční instituce, nechají si poradit nebo se zeptají. Téměř čtvrtina dotázaných se orientuje v nabídkách různých finančních produktů.

Jen šest procent Čechů o sobě tvrdí, že financím dobře rozumí, ví, jak vhodně investovat, vybrat si úvěr nebo využívat řadu finančních produktů. Naproti tomu každý sedmý respondent se ve finančních službách a produktech nevyzná vůbec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…