Průzkum odhalil, co si lidé ve skutečnosti slibovali od voleb

01.11.2013 12:01

Polovina oslovených respondentů, kteří uvedli, že se chystají volit, v průzkumu agentury STEM uvedla, že od předčasných voleb a nové vlády očekávají celkové zlepšení fungování státu a řešení dlouhodobých problémů země. Méně často pak lidé zmiňovali sociální jistoty, životní úroveň nebo hospodářský růst.

Průzkum odhalil, co si lidé ve skutečnosti slibovali od voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jsou i jiné zprávy, než výsledky voleb. Tady je však nikdo nesleduje

Agentura STEM se zhruba dva týdny před volbami ptala lidí na to, co od nadcházejících voleb a dalšího vývoje v zemi očekávají. Na výběr měli sedm možností, případně mohl každý doplnit svoje očekávání.

Nejvíce lidí si od voleb slibovalo, že se po volbách prosadí politici, kteří se přičiní o celkové zlepšení fungování státu a začnou řešit dlouhodobé problémy, se kterými se země potýká (celkem 44 % z těch, kteří uvedli, že půjdou volit). Důraz na dlouhodobé problémy je nejsilnější u lidí, kteří hodlali dát svůj hlas TOP 09. Voliče této strany rovněž zajímá ekonomický stav České republiky.

Babiš a Okamura jako svěží vítr v politice

Další třetina voličů doufá ve vyšší životní úroveň a sociální jistoty. Akcent na tyto faktory je nejvýraznější u příznivců KSČM a ČSSD. Sociální jistoty převládaly i u voličů sociální demokracie, která přitom v kampani deklarovala, že "zajistí fungující stát".

Desetina lidí věří v obnovení ekonomického růstu. Pouze sedm procent těch, kteří deklarovali svou účast ve volbách, vidělo jako jejich hlavní přínos vstup nových tváří do politiky.

Nový svěží vítr v politice fungoval jako motivace především u voličů ANO a hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Zároveň bylo důležité i očekávání, že se po volbách zlepší fungování státu. Podle STEMu to lze chápat jako výzvu "starým stranám už nevěříme, vy jste noví, očekáváme, že snad s tím něco uděláte".

Průzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 8.-15. října 2013. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1052 respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…