Průzkum ukazuje, koho Češi dnes chtějí za prezidenta. Držte se židlí

22.10.2014 11:47

Nejnovější průzkum společnosti SANEP potvrdil rostoucí oblíbenost šéfa hnutí ANO Andreje Babiše u českých občanů. Kdyby se v současné době konaly prezidentské volby, skončil by druhý za stávajícím prezidentem Milošem Zemanem. Bronz by bral předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Průzkum ukazuje, koho Češi dnes chtějí za prezidenta. Držte se židlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Od posledních prezidentských voleb, v nichž o hlavě státu poprvé v české historii rozhodovali voliči, uplynulo více než devatenáct měsíců. Kdyby se nyní volba opakovala, prezidentem by se zřejmě stal znovu Miloš Zeman. Hlasovalo pro něj více než dvacet procent respondentů oslovených společností SANEP.

Hned za ním by se umístil šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, pro kterého hlasovalo čtrnáct procent účastníků průzkumu. Třetí místo obsadil předseda TOP 09 a soupeř Miloše Zemana o prezidentský post Karel Schwarzenberg. Ten obdržel necelých třináct procent hlasů.

Celý průzkum ZDE

Těsně pod stupněm vítězů skončil exprezident Václav Klaus, pro kterého by hlasovalo devět procent voličů. Za ním se v těsném rozestupu „srovnali“ katolický kněz Tomáš Halík a sociálně demokratický ministr bez portfeje a senátor Jiří Dientsbier.

Nejmenší podporu by z vybraných kandidátů získal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (1,2%) a bývalý prezidentský kandidát Jan Fischer (0,2%).

Zeman se těší důvěře veřejnosti

Stávající hlava státu Miloš Zeman „zabodoval“ i v dílčích průzkumech společnosti SANEP. Téměř šedesát procent dotázaných uvedlo, že je Zeman dobrý prezident a že důstojně hájí národní zájmy, což se projevilo i v ukazateli „důvěryhodnosti“. Zeman se podle SANEPU aktuálně těší důvěře v souhrnu 59,3% veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…