Teď rozesmutníme zároveň Babiše, Kalouska i Okamuru. Máme nová čísla

21.10.2014 11:33

Nejnovější průzkum preferencí od společnosti SANEP by mohl trochu vyděsit Andreje Babiše. Dlouhodobý suverén průzkumů, hnutí ANO, má totiž nad ČSSD náskok jen necelá dvě procenta. A výzkumníci nepotěší ani hnutí Úsvit, které by podle nich ze sněmovny vypadlo.

Teď rozesmutníme zároveň Babiše, Kalouska i Okamuru. Máme nová čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Průzkum byl prováděn až po říjnových komunálních volbách, což mohlo některé voliče ovlivnit. Podle agentury na tom vydělali zejména Starostové a nezávislí a také lidovci, kteří ve volbách uspěli, což mohlo vzbudit zájem voličů o tyto strany i v hypotetických volbách sněmovních.

Babišovo hnutí si na současný zisk rovných 23 procent pohoršilo o pouhou jednu desetinu, ČSSD se mu však přiblížila o 1,8 procenta. Stejný je i aktuální rozdíl mezi oběma vládními partnery. Komunisté se drží na třetí pozici, byť si oproti minulému měsíci pohoršili o 1,5 procenta. Nyní by je volilo 13,1 procenta.

Výrazně si ale pohoršila čtvrtá TOP 09 - o 3,2 procenta. Její úpadek má souvislost s posílením pozic hnutí Starostové a nezávislí. Partner TOP 09 je společností SANEP dlouhodobě zkoumán odděleně a po úspěchu v komunálních volbách výrazně stoupl voličský zájem o hnutí vedené libereckým hejtmanem Martinem Půtou. Ze zanedbatelných zisků pod dvěma procenty hnutí známé pod zkratkou STAN poskočilo na 3,2 procenta.

Celý průzkum ZDE

Nárůst preferencí zaznamenala i další sněmovní strana, která může těžit z úspěchu v komunálních volbách. Lidovci si polepšili téměř o celé procento a nyní by je volilo 7,1 procenta voličů. Porazili by tak i ODS, která si připsala zisk 6,7 procenta.

Tím končí žebříček „úspěšných“ stran, které překročily požadovanou hranici pěti procent. Hnutí Úsvit by s 4,6 procenty svá sněmovní křesla neobhájilo, a navíc na něj s 4,2 procenty dotírá Česká pirátská strana. Necelých tři a půl procenta by volilo zelené a po nich již následují Starostové a nezávislí. Další strany by tříprocentní hranici nepřekročily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…