První máj v Olomouci: Nečas plive do tváře nespokojeným občanům

01.05.2012 18:47

REPORTÁŽ Několik desítek lidí se dnes v rámci prvomájových oslav sešlo v jedné z olomouckých restaurací. Ačkoliv prvnímu květnovému dni přálo slunečné počasí, akce, kterou uspořádal Okresní výbor KSČM Olomouc, se nesla ve znamení kritiky reforem vlády Petra Nečase (ODS) a současné politické situace v zemi. Hlavním kritikem stávajících poměrů byl komunistický poslanec a lídr kandidátky pro krajské volby v Olomouckém kraji Alexander Černý.

První máj v Olomouci: Nečas plive do tváře nespokojeným občanům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komunisté slaví 1. máj

Akce začala ve dvě hodiny odpoledne. Jelikož komunisté byli dosud podle svých slov zvyklí slavit tento den před olomouckým obchodním domem Prior v centru města, který je v současné době přestavován, nezbylo organizátorům, než najít jiné místo, kde by řekli svým voličům, co si myslí o reformách Nečasovy vlády a pokračovali tak v kampani pro blížící se krajské volby. Převážně senioři proto dnes zavítali téměř na periferii města do zahradní restaurace Pod Lipami v Olomouci-Slavoníně. Cestu sem však našlo také několik mladých rodin s dětmi.

Nečas občany zastrašuje a ještě mají být rádi

Hned v úvodu, poté, co pozvaná kapela zahrála několik známých českých hitů, si vzal slovo komunistický poslanec a lídr pro krajské volby Alexander Černý. „Slavíme první máj v českých zemích už 122 let a je až k nevíře, že jsme dnes v situaci, kdy musíme opět bojovat za právo na práci a základní životní jistoty a lidskou důstojnost. Jsme tlačeni do kouta a pod hrozbou, že bude ještě hůř. Máme být nadšeni z toho, že se regulační poplatky u lékaře zvednou ze 30 korun na 50 a ne rovnou na sto. To, že se sníží indexace pro výpočet důchodů do budoucna, to je šílená zvěst. Premiér Nečas a všichni jeho ministři vynakládají obrovské úsilí, abychom uvěřili tomu, že se máme čeho bát, že česká ekonomika je na dně a společnost se potácí před bankrotem. Už dvě desítky let jsou na nás zkoušeny různé reformy a je neuvěřitelné, co je český občan  schopný vydržet,“ mluvil do mikrofonu k desítkám posluchačů Černý.

Lék na krizi? Zdaňujme kapitál, ne spotřebu

Podle něj je potřeba přeorientovat se na jiný model. Lék na vyvedení země z krize prý není ve zdaňování spotřeby, ale ve zdaňování kapitálu. „To je cesta, která by měla přispět k tomu, abychom mohli omezovat dluh, rozvíjet český stát a nemuseli sahat na základní životní potřeby seniorů, rodin s dětmi a tělesně postižených,“ doplnil poslanec s tím, že kdyby se nevyvážely zisky do zahraničí, do daňových rájů, bylo by v rozpočtu o dvě stě miliard více.
„Poté by nebyla potřeba dělat důchodovou reformu, bude dost peněz na zdravotnictví a další oblasti a mohli bychom žít jako velmi slušně zavedená země, která má za sebou tisíciletou tradici, země, která je civilizovaná, která má návyky, jenž zaručují, že všechno neprojíme a že naše děti a vnuci se budou mít stejně dobře anebo ještě lépe než my,“ dojal téměř k slzám asi sedmdesátiletou babičku Černý.

Jednodušší je útočit na bezbranné

Celá řada vládních opatření není podle jeho slov namířena proti těm, kteří by je snadno unesli a mohli i přesto létat klidně na dovolenou soukromým tryskáčem a přitom by mohli pomoct této zemi. Jednodušší je prý útočit na ty, kteří se nemohou bránit.

Černý na setkání sympatizantů strany také kritizoval aroganci vládní garnitury. „Po skončení mimořádné páteční schůze sněmovny Nečas hrdě do televize oznámil, že 105 poslanců, kteří mu dali hlas, bůhví za jakých podmínek, je projevem většinové vůle českého národa. Dovedete si představit větší plivanec do tváře 120 tisícům naštvaných lidí, kteří nedávno protestovali na Václavském náměstí právě proti jeho vládě? Já ne,“ řekl Černý. Po chvíli následoval nadšený aplaus přítomných.

Pro mladé rodiny je tato doba likvidační

ParlamentíListy.cz následně oslovily několik účastníků akce s dotazem, co je přimělo sem dnes přijít. Skoro dvaatřicetiletý Martin Zapletal redakci uvedl: „Jsem dlouhodobý volič KSČM, po deseti letech služby v uniformě jako voják a policista pro tento stát, jsem vstoupil vloni i do této strany. Dneska jsem přišel s rodinou, se dvěma dětmi, paní a přišli jsme sem strávit pěkný prvomájový den s lidmi, kteří stejně smýšlejí jako my. My jsme mladá rodina, nic nemáme, jsme dělníci a tato doba pro rodiny celkově je naprosto devastující a likvidační a rodiny přežívají od výplaty k výplatě,“ prozradil Zapletal.

A pokračuje: „Jsem člověk, který je pro normální život, aby lidi byli za svoji práci poctivě ohodnoceni a ne aby tu byli lidi, viz pan Hušák, který měl v Sazce měsíčně údajně 5 milionů korun. Na druhé straně jsou pak lidi, co dělají za 10 000 hrubého a nemají nic a tato vládní garnitura právě na těchto lidech šetřít a platit za doktora, za dítě u doktora, důchodové pojištění a důchodové pilíře dodržovat. Prostě katastrofa. Lidi na to nemají, kde brát a dokud se nezvednou, tak to lepší nebude,“ dodal.

Kromě něj do zahradní restaurace také zavítalo několik lidí, kteří zde tuto akci vůbec neočekávali a byli překvapeni. „Nevěnuji tomu pozornost. Po dlouhé době jsme se tu sešli s rodinou a přáteli. Hudbu vnímám, ale jinak mě to nezajímá,“ řekla ParlamentnímListům.cz Jana Hrdličková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…