První místopředseda by neměl předsedovi strany vše odkývat, prohlašuje kandidát Kuba

04.11.2012 12:27

Prvního místopředsedu nemůže spojovat s předsedou strany žádná slepá oddanost, ale naopak kritické hodnocení jeho činnosti. Uvedl to horký kandidát na druhý nejvyšší post v ODS Martin Kuba v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

První místopředseda by neměl předsedovi strany vše odkývat, prohlašuje kandidát Kuba
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

 

V projevu Petra Nečase kladně hodnotí zejména tu část zabývající se vlastní sebereflexí. „Aniž bychom si chyby dokázali uvědomit a pojmenovat, velmi složitě můžeme projít dál. To jsem v projevu zaznamenal jako klíčové sdělení pro budoucnost ODS pod vedením Petra Nečase,“ uvedl s tím, že i projev Mirka Topolánka obsahoval řadu inspirativních věcí. Připustil ale, že některé kauzy z doby, kdy on stranu vedl, současnou ODS ještě dobíhají.

S projevem Jaroslava Kubery, který navrhoval zredukování nabobtnalé výkonné rady ODS, Kuba souhlasí a jeho převedení v praxi by podle něj přineslo větší pracovní nastavení celého týmu. „Za rozumné bych naopak nepovažoval snížení počtu místopředsedů, které volí kongres. Snížil by se tak podíl členské základny na řízení ODS. Ve vedení je totiž automaticky předseda klubu europoslanců, kterého volí devět lidí, šéf senátorů zvolený 15 lidmi a předseda poslanců, o kterém rozhoduje 50 hlasů,“ upřesnil svůj postoj.

Strana musí najít kompromis

Spolupráce mezi 1. místopředsedou a předsedou strany by podle Kuby měla fungovat na podobném principu jako manažerská spolupráce v každém manažerském týmu. „Důležitý je respekt, komunikace, loajalita, ale ne slepá. Tato loajalita nesmí být postavená na kývání nad vším, s čím předseda přijde,“ míní. „Měl by být přirozeným oponentem jeho návrhů, pokud se s nimi úplně neshoduje. Ale měl by to být člověk vedle něj, který je ochoten a schopen vést s předsedou debatu o jakémkoli návrhu. Jsme přeci stranou, která vždycky preferovala to, že dobré návrhy vznikají poté, co jsou podrobené kritice v diskusi.“

Mandát Petra Nečas odhaduje na základě výsledků z regionálních sněmů jako velmi silný. Zdůraznil, že nové vedení ODS musí mít za úkol dokončit jednání tak, aby strana našla kompromis, se kterým bude moci setrvat ve vládě a získávat v této pozici zpět důvěryhodnost. „Varianty kompromisu nebudu v tuto chvíli vůbec komentovat. Je na všech zodpovědných členech ODS, kterým jde o budoucnost strany, hledat takový kompromis, který umožní udržení této vlády,“ pronesl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…