Prymula a prezident Zeman? Nejen vyznamenání! Je zde „kontakt“ z minulosti

14.04.2020 9:18

Epidemiolog Roman Prymula se v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyjádřil především k epidemii koronaviru. Ale řeč přišla i na vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana či na jeho politické ambice.

Prymula a prezident Zeman? Nejen vyznamenání! Je zde „kontakt“ z minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Podle Romana Prymuly budeme do dvou týdnů vědět, kolik lidí se už s koronavirem setkalo a má protilátky. V případě, že půjde o vysoké procento, epidemie by mohla podle jeho slov do dvou měsíců skončit. Zároveň uvedl, jak se snaží s epidemiologickou skupinou vytvořit a předložit na vládu jakýsi plán, jak rozvolňovat opatření a otevírat obchody. „Bylo vyčítáno, že řada opatření se rozvolňuje chaoticky a nesystémově. Teď budou popsána všechna opatření, která byla v nějakém módu přijata, a jak je chceme rozvolňovat. S tím, že mezi těmi jednotlivými balíčky budou asi dvoutýdenní odstupy, aby bylo možné tímto mechanismem zhodnotit, jestli se ta křivka bude měnit, nebo nebude. A hned po Velikonocích budeme navrhovat jen věci, které jsou zcela vitálního rázu,“ uvedl. 

Své pak řekl i k otevírání škol, kdy podle něj to bude záviset na tom, jak problém vnímá školství a jaké je doporuční epidemiologů. „Vnímáme i to, že populace je dnes poměrně negativně naladěna k tomu, aby se školy ještě v současném školním roce otevřely. Takže se opravdu může stát, že školy do konce června otevřeny nebudou v závislosti na náladách, které tu teď panují,“ sdělil a zmínil také petici 80 tisíc lidí, kteří uvádějí, že nechtějí dát děti do školy.

Následně Prymula hovořil i o době prázdnin a dovolených. Co nevidí úplně dobře, jsou letní festivaly. A co se týče rekreací, spoléhal by spíše na tuzemsko. „Když se nám podaří udržet ten kontrolovaný trend, tak si myslím, že dovolené budou bez problémů. Pokud bude ta křivka nakažených lítat, nebude úplně pod kontrolou, tak bych to ještě zvažoval. Ale doufám, že to budeme schopni udržet,“ dodal. Divadelní představení a koncerty se podle něj vrátí asi až s novou sezónou.  

„Bude se také hledat cesta v různých restauračních zařízeních, jak to udělat, aby tam lidé mohli chodit. Při dodržování vzdálenosti mezi lidmi by to bylo možné nastartovat, stejně tak některé kulturní věci. Třeba prohlídky hradů, zámků a podobně. Zase za nějakých definovaných podmínek. Určitě bude snaha některé takovéto záležitosti pustit. Ale u těch divadel, tam je to samozřejmě složitější, protože tam je kumulace většího počtu osob. Tam to vidím později,“ dodal.

Závěrem se vyjádřil i k možnému angažmá v politice, kdy se podle svých slov nechystá. Jako svého kandidáta do Senátu jej přiitom již dříve lákala Strana práv občanů – Zemanovci. „Na kandidátce jsem ale nebyl. Byla tam diskuse na téma, jestli bych za ně nešel kandidovat do Senátu, hovořil jsem s nimi o tom, ale nakonec jsem nekandidoval,“ sdělil s tím, že nyní ani nemá žádný vyhraněný vztah k některé ze stran. 

Prezident Miloš Zeman mu přitom slíbil již s předstihem udělení nejvyššího státního vyznamenání, Řádu bílého lva. „Velmi mě to překvapilo, protože jsme opravdu v nějaké fázi, která bude dlouhá. A tady jsme vyhráli první bitvu, nebyla to ještě válka. A ten běh je na dlouhou trať. Je to nesmírně zavazující a je zřejmé, že to ještě bude opravdu dlouho trvat, než tu epidemii zvládneme,“ uzavřel Prymula. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…