Psycholog zděšen tím, co říkáme nejen o uprchlících: Já se nebojím Islámského státu, ale našich Pepy a Máni

17.06.2015 7:26

„Nebojím se až tak Islámského státu, Ruska ani současné vlny imigrantů, jako se děsím Honzy od vedle, Pepy z Facebooku a Máni ze sousedství,“ říká psycholog a psychoterapeut Dalibor Špok. Tato „pátá kolona omezených“, která na internetu nekriticky přijímá a šíří stihomam, jenž je prý pouze projevem jejich omezenosti, lenosti myšlení a nedostatku vzdělání, kterým pohrdají, je dle něj pro Česko mnohem větším nebezpečím, než cokoliv jiného.

Psycholog zděšen tím, co říkáme nejen o uprchlících: Já se nebojím Islámského státu, ale našich Pepy a Máni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vládě

„Jsem čím dál častěji – v poslední době dokonce několikrát denně – konsternován množstvím nenávistných, rasistických a xenofobních příspěvků na sociálních sítích, které píšou nebo sdílí ti, o kterých jsem si včera myslel, že jsou chytří, vzdělaní a kultivovaní a které jsem si dokonce zařadil mezi své facebookové přátele,“ píše Špok na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Psycholog vypozoroval, že někteří z jeho přátel a jejich přátelé podporují stanoviska, ve kterých rozpoznává přesně stejné sentimenty, argumenty a dokonce totožné věty, jako byly ty proti Židům nebo Romům v době, kdy architekti Osvětimi usedali k rýsovacím prknům. A to žijí ve svobodné zemi, mají přístup ke vzdělání i nezávislým informacím.

S „pátou kolonou omezenosti“, jak Špok nazývá tuto skupinu uživatelů sociálních sítí, prý nelze udělat nic. „Je zbytečné apelovat na Pepu, že ne všemu na webu musí věřit, a na Máňu, ať si místo sobotní grilovačky raději něco kvalitního přečte, aby měla materiál pro to, co u ní absentuje – kritické myšlení,“ říká Špok, který tento stihomam přisuzuje omezenosti, lenosti myšlení a nedostatku vzdělání, kterým prý tito lidé pohrdají.

„A přesně to je paranoia Pepy, Máni i Honzy. Nikdy nebyli v koncentráku. Nikdy nebyli ve skutečně drastické životní situaci. Nikdy nemuseli utíkat před válkou nebo před hladem. Oni vlastně nikdy nikde opravdu nebyli (pokud nepočítáme Hurghadu s manželkou a Istrii s vepřovým ve vlastní šťávě), ale ví o světě všechno,“ uvádí psycholog.

Těmto lidem bychom dle něj měli věnovat značnou pozornost. Jsou to prý totiž budoucí bachaři nových lágrů, budoucí svazáci lepších totalitních zítřků, budoucí tiší podporovatelé čehokoli, co bez ohledu na etiku a lidskost oddálí jakékoli nepohodlí od jejich dvorečků. „To jsou ti, kteří jednou budou zase říkat: My jsme nevěděli,“ konstatuje Špok.

Celý komentář k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…