Ptali se manželky Jana Fischera na dluhy z kampaně. Takto dopadli

29.04.2013 6:28

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer stále neuhradil veškeré faktury za svoji kampaň. Lidem z jeho týmu a kolem něj je o milionových dluzích nepříjemné mluvit. Argumentují tím, že jde o soukromý dluh a veřejnosti do toho nic není.

Ptali se manželky Jana Fischera na dluhy z kampaně. Takto dopadli
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman a Jan Fischer

"Do Senátu odevzdal před měsícem závěrečné účetnictví tak, jak je to předepsané. To ostatní jsou jeho soukromé dluhy, které neřeší volební zákon," prohlásil šéf Fischerova volebního výboru Jan Pirk.

Jako pan Klaprtáček...

Tento názor sdílí i manželka expremiéra Dana Fischerová. "Je to problém jen mezi mým manželem a lidmi, vůči kterým má finanční závazek. Nejsou v tom peníze daňových poplatníků, nejsou v tom peníze státu. Je to, jako když pan Klaprtáček nezvládne pekárnu a dluží někomu za mouku. Pak je to mezi pánem, kterému dluží za mouku, a pekařem Klaprtáčkem," řekla deníku MF Dnes.

Podle listu je paradoxní, že právě Fischer nemá tři měsíce po volbách vyřešené účetnictví, protože během kampaně prosazoval transparentní zveřejňování každého sebemenšího příjmu i výdaje.

Naproti tomu, co tvrdí Fischerová, prováděcí zákon o přímé volbě prezidenta ale stanoví, že financování volební kampaně je věcí veřejnou. Fischerovy závazky jsou podle deníku pro veřejnost důležité také proto, že expremiér nevyloučil své další angažmá v politice.

Zemanovci to za svého prezidenta zatáhnou

Ani prezident Miloš Zeman ještě nevyrovnal všechny dluhy. "Zbylých dva a půl milionu ze závazků bude zaplaceno v nejbližších dnech," ujistila mluvčí prezidenta Hana Burianová. Zemanův kancléř Vratislav Mynář slíbil, že pokud domluvení sponzoři dluhy neuhradí, zaplatí je sám spolu s předsedou SPOZ Zdeňkem Štenglem a místopředsedou strany Martinem Nejedlým.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…