Putin a Zeman: O tomto šla řeč

03.09.2015 11:48

Prezident Miloš Zeman se v Číně sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Toho vyzval, aby se jeho země připojila k mezinárodnímu úsilí proti teroristickým akcím Islámského státu. Hovořili i o ekonomice.

Putin a Zeman: O tomto šla řeč
Foto: Hana Brožková (archiv KPR)
Popisek: Miloš Zeman a Vladimir Putin

Podle Jana Šíra z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, který byl hostem ČT24, je setkání, co se týče státních zájmů, významnější pro prezidenta Putina. „Vůdců ze strany Západu, kteří by byli ochotni se s Putinem setkat, natož ještě po cestě přes půl planety, je čím dál tím méně,“ zkonstatoval Šír. Rusko je v izolaci kvůli konfliktu na Ukrajině. Šír zároveň uvedl, že prozatím v ruských médiích nenašel žádné bombastické komentáře. 

„Podle těch zpráv, které máme o schůzce k dispozici, se hlavy ČR a Ruské federace shodly na postoji, jaký by měl být v otázce mezinárodní bezpečnosti. V praxi si však myslím, že jde o rétoriku bez valnějšího dopadu na další kroky. Musíme si uvědomit, že destabilizace Evropy, ke které přispívají akce islámského světa, jsou cílem, který Ruská federace sdílí. Neumím si tak představit, že by Rusko se Západem či Evropskou unií kooperovalo,“ uvedl Šír.

Ten se vyjádřil i k ekonomice. „Sankce, ke kterým sáhla EU i některé jiné státy mezinárodních společenství, Ruskou federaci skutečně bolí. V krátkodobém horizontu je zrušení těchto sankcí zcela jistě důležitým cílem ruské zahraniční politiky,“ dodal s tím, že zrušení sankcí je možné dle jeho názoru jen v případě, že se Rusku podaří nahlodat některé ze států Evropské unie. Podle něj se totiž postoj Ruska vůči Ukrajině, kvůli čemuž byly sankce přijaty, nezměnil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…