Putin přečůral USA, naznačuje Forbes

27.09.2017 13:56

Analytička Anna Borshchevskaya sepsala pro časopis Forbes text, v němž shrnuje úspěchy ruského prezidenta Vladimira Putina v Sýrii. Kremelský vládce podle názoru analytičky washingtonského institutu dosáhl prakticky všeho čeho chtěl a Spojeným státům dal v této části světa šach-mat.

Putin přečůral USA, naznačuje Forbes
Foto: Personal website Vladimir Putin
Popisek: Vladimir Putin

Pod syrským prezidentem Bašárem Asadem se v jednu chvíli hodně prudce kývala židle. Pomocnou ruku mu podal Írán a teroristická organizace Hizballáh působící v Libanonu, která také získává pomoc od Íránu. Ale možná by to nestačilo. Asad má podle analytičky na rukou hodně kve, protože způsobil snad největší humanitární katastrofu ve světě od druhé světové války. Možná by padl, ale pak jednoho dne ruský prezident Vladimir Putin rozhodl o tom, že Asadovi pomůže. Poslal do Sýrie ruské letectvo a vojáky. Psal se rok 2015.

O dva roky později podle anayltičky dosáhl Putin prakticky všeho, čeho chtěl. „Asad zůstal u moci. Ruská vojenská přítomnost v Sýrii je zajištěna minimálně na příštích 49 let. Jde o největší vojenskou přítomnost Ruska mimo území bývalého Sovětského svazu. Putin tak snížil schopnost USA vojensky manévrovat v tomto regionu a zajistil ruský vliv v jedné ze strategicky nejvýznamnějších zemí Blízkého východu,“ píše analytička.  

Anketa

Bude válka mezi USA a KLDR?

17%
83%
hlasovalo: 2265 lidí

Celý článek naleznete zde

Putin navíc destabilizoval okolní země a Evropskou unii, protože pokud udrží u moci člověka jako je Asad, miliony uprchlých Syřanů se jen těžko vrátí do země. Aby toho nebylo málo, tak Putin obnovil pozici Ruska jako globálního hráče, se kterým je třeba jednat. To je vzkaz určený především pro Západ. Třešničkou na dortu je pro Putina ta okolnost, že Sýrii může využít jako cvičnou střelnici pro ruské zbraně, kde lze demonstrovat jejich sílu a ukázat případným zájemcům o koupi, co všechno dovedou.

Putin zkrátka může v Sýrii slavit, napsala analytička. A bude slavit tak dlouho, dokud bude Západ v tomto regionu vyklízet pozice. Svým lidem může ruský prezident navíc ukázat, že on je na rozdíl od toho strašlivého Západu nositelem stability v Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…