Putin se naštval a začal vyhazovat

17.05.2016 11:26

Britská veřejnoprávní stanice BBC informuje o otřesech na mediální ruské scéně. Mediální skupinu RBC museli opustit tři nejvýraznější editoři jejího internetového deníku. Kritici poukazují, že v tom má prsty prezident Vladimir Putin a jeho věrní.

Putin se naštval a začal vyhazovat
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

RBC Media Group patří ruskému miliardáři Michailu Prochorovovi, který v prezidentských volbách před čtyřmi lety kandidoval proti Putinovi, ale obdržel pouze 8 % hlasů. Zpravodajský server RBC vykazuje návštěvnost kolem jedenácti milionů přístupů měsíčně a podle mnohých se stal díky svému stále sílícímu vlivu pro Kreml nepohodlným. V minulosti například zde investigativní novináři rozebírali kariéru Putinovy mladší dcery a zázračné zbohatnutí jejího manžela či osudy zabitých ruských vojáků na území Ukrajiny.

Jak tvrdí ruský nezávislý server Media, odcházející devětatřicetileté editorce Jelizavetě Osetinské a jejímu týmu se ve světle restriktivní Putinovy mediální politiky podařil skutečný zázrak. „Po oznámení, že odchází ona i její dva kolegové Roman Badanin a Maxim Soljus se zdá, že zázrak se nachýlil ke svému konci,“ konstatoval server sídlící v Lotyšsku. Zatímco ruská vláda jakékoli zásahy do personální politiky RBC odmítá, její kritici jsou opačného názoru. „Začali mít příliš velký vliv na veřejnost,“ poukazuje Dmitrij Muratov z listu Novaja Gazeta.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Informace získané od nejmenovaného zdroje přímo z RBC dávají kritikům za pravdu. Konkrétně Osetinská odešla na plánované šestiměsíční studijní volno dříve, než bylo původně plánováno. „Rovněž dohady o prodeji RBC a vyšetřování v rámci managementu dokazují, že se stalo toto nezávislé médium nepohodlným pro nejvyšší místa ruské politiky,“ konstatuje BBC s tím, že největším kamenem úrazu se pro RBC staly články týkající se příbuzných prezidenta Putina. Pohár jeho „trpělivosti“ patrně přetekl po zveřejnění informací o zřízení farmy na ústřice poblíž jeho rezidence na pobřeží Černého moře.

Podle BBC osud tří propuštěných editorů RBC připomíná vynucený odchod editorky Galiny Timčenkové z nezávislého serveru Lenta.ru v březnu 2014 poté, co byl zveřejněn její rozhovor s členem prominentního ukrajinského nacionalistického uskupení Pravý sektor. Mnozí odchod Timčenkové, která později zakotvila na serveru Meduza, označovali jako konec nezávislé žurnalistiky na zmíněném serveru. „V živé paměti je také ovládnutí hojně sledované televizní stanice NTV v roce 2001, tedy jen rok poté, co se dostal Putin k moci,“ uvádí BBC.

V Rusku stále existuje několik nezávislých médií. Ovšem žádné z nich nemělo takové finanční prostředky a dosah jako právě RBC. Jednou z mála nezávislých televizí je Dožď, kde nedávno hovořil o stále obtížnější situaci v ruských médiích novinář Oleg Kašin. „Rusko se vrací do časů, kdy byli domácí komentátoři a novináři buď omezeni na svobodě projevu, či úplně odříznuti od možnosti publikovat své názory a lidé se museli spoléhat na zahraniční zdroje,“ prohlásil Kašin, který sám publikuje především v zahraničních médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…